Ouderen voorlezen, een video laten zien of samen met hen zingen en bewegen. Maar ook een oogje in het zeil houden in de nacht en waarschuwen bij onrustig gedrag. SARA kan het. De inzet van SARA verlicht de werkdruk in de zorg. BOM ondersteunt het jonge bedrijf, dat al snel succes boekte bij zorginstellingen.
Door de dubbele vergrijzing telt Nederland op termijn aanzienlijk meer hulpbehoevende ouderen en steeds minder beschikbare zorgmedewerkers. Ook neemt het aantal mensen met een chronische aandoening toe. De zorg piept en kraakt nu al, en als er niks verandert is het tekort aan mensen en middelen straks nog groter. De centrale vraag waar SARA Robotics in 2019 mee startte sluit daar dan ook naadloos bij aan: hoe kan technologie zorgtaken oppakken en de capaciteit in de zorg vergroten?
Robot in combinatie met homesysteem
SARA is een sociale assistent (robot + platform) die professionele zorgverleners in de langdurige zorg werk uit handen neemt. Ze is meer dan een gadget met een geinig gezicht. Dankzij het geavanceerde SARA-homesysteem weet SARA altijd wie ze voor zich heeft en kan daarmee zorg op maat bieden. Houdt een bewoner van klassieke muziek, dan kan SARA voor hem of haar nummers uit dat genre afspelen. Familieleden kunnen foto’s en berichten insturen die SARA vervolgens laat zien. Ook houdt het systeem rekening met beperkingen van de bewoner, die in het homesysteem ingevoerd kunnen worden. In de nacht kan SARA bewoners die gaan dwalen terug naar bed begeleiden. En overdag doet SARA aan lichaamsbeweging met bewoners. Het zijn zorgtaken waar nu nog mensen bij nodig zijn, maar in een sector die al een tekort heeft aan mensen, is verlichting op dat soort onderdelen essentieel. SARA biedt dat, waardoor medewerkers de ruimte krijgen om zich meer te richten op het bieden van nog betere zorg.
Passend vermaak
SARA werkt al sinds 2019 samen met zorginstellingen aan de ontwikkeling van het softwareplatform dat geïntegreerd kan worden in het zorgproces. De inzet van de zorgrobot nam een vlucht toen SARA besloot het leed in verzorgingstehuizen tijdens de pandemie te verzachten. Op 125 zorglocaties ging SARA aan het werk om het welzijn van bewoners te vergroten en de druk op zorgmedewerkers te verlagen. Als sociaal hulpje nam SARA werk uit handen door te zorgen voor passend vermaak, eenvoudige instructies en persoonlijke aandacht.
SARA gaat logeren
Na de pilot in de eerste coronaperiode - die dankzij subsidies kon plaatsvinden – zette SARA Robotics de eerste voorzichtige stappen op de markt. “Onder het motto ‘SARA gaat logeren’ hebben we destijds heel veel geleerd, maar de periodes van inzet waren steeds relatief kort. Vervolgens gingen veertien instellingen echt actief met SARA aan de slag via contracten voor een jaar. Zo konden we de robot echt structureel inzetten. En werd ook duidelijk wat we moesten aanpassen in interne processen”, zegt Maartje Claassen, CEO van SARA Robotics.
In juni 2021 ontving SARA Robotics een investering van de Rabobank en BOM. Met dat geld ontwikkelde het bedrijf de robot samen met zorgverleners door, zoals met spraakherkenning.
SARA wordt steeds slimmer
SARA ontwikkelt zich steeds verder. Zo kan het systeem waarschuwen bij onrustig gedrag, of als iemand op een plek komt waar die niet mag zijn. Zo wordt SARA steeds slimmer in het herkennen van situaties. Inmiddels is het concept bewezen en werkt het SARA Robotics met alle verzamelde feedback uit de markt aan de volgende generatie software. De investering van familiebedrijf Hertek en BOM in maart 2023 wordt daarvoor aangewend. Ook investeert SARA Robotics in meetbare resultaten en de groei van het sales- en implementatieteam.
Ondersteuning BOM
BOM ondersteunde SARA Robotics op diverse manieren. Venture developer Stephan Hulsbergen van BOM: “Samen met de investment manager spreken we met het ondernemersteam over de bedrijfsstrategie en begeleiden we de marketing- en sales-medewerkers bij de klantvalidatie.”
Heel gezonde toekomst
BOM ziet een ‘heel gezonde toekomst’ weggelegd voor SARA. “SARA vervangt geen personeel, maar zorgt ervoor dat er meer capaciteit en daarmee ruimte ontstaat voor het leveren van menselijke, warme zorg. Omdat het platform onafhankelijk is van de hardware en daardoor geschikt is voor verschillende robots, is de businesscase bovendien heel goed schaalbaar”, zegt Stephan.
SARA past perfect in het Brabantse ecosysteem van Life Sciences & Health-bedrijven. Deze sector is benoemd tot topsector in Nederland. Goed voor een productiewaarde van rond de tien miljard euro. De helft daarvan komt voor rekening van Noord-Brabant. BOM werkt mee aan een vitaal, effectief en betaalbaar zorgsysteem (in Brabant) door startups en bedrijven te ondersteunen en zo innovaties sneller naar de markt te brengen.
Deze bijdrage leverde BOM aan de SARA-case
Ontwikkelen
BOM adviseert en begeleidt SARA bij de bedrijfsstrategie, klantvalidatie en sales en marketingstrategie.
Investeren
Samen met Rabobank, Smart Holding bv, Hertek en EIT Digital investeert BOM in SARA. Ook zoekt BOM actief naar nieuwe investeerders.