Wereldwijd lijden ongeveer een miljard mensen aan migraine. Deze aandoening kan zich uiten in hevige hoofdpijn, misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht, geluid en geur, soms zelfs meerdere dagen achter elkaar. Migraine is meer dan alleen hoofdpijn; het is een chronische neurologische aandoening die in Nederland naar schatting 2,5 miljoen mensen treft. Voor deze mensen is er hoop op een beter leven: het Eindhovense bedrijf Salvia BioElectronics werkt sinds 2017 aan een mogelijke oplossing: een papierdun implantaat. Een van de eerste partners vanaf het begin is BOM.
Migraine heeft een grote impact op de cognitieve en mentale gezondheid, de arbeidsproductiviteit en de dagelijkse sociale activiteiten van patiënten. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) behoort migraine tot een van de meest invaliderende aandoeningen. Enkele feiten over migraine:
- Migraine treft één op de zeven mensen, met name vrouwen.
- Migraineaanvallen kunnen enkele uren tot enkele dagen duren.
- Meer dan vijf procent van de patiënten lijdt aan chronische migraine, zij hebben gemiddeld 18 dagen per maand klachten.
- Migraine is een van de belangrijkste oorzaken van arbeidsongeschiktheid bij mensen onder de 50 jaar.
Migraine heeft ook economische consequenties. Migrainepatiënten verzuimen naar schatting drie tot zes werkdagen per jaar als gevolg van migraine en zijn minder productief op dagen dat ze met hoofdpijn werken. Het verlies door verminderde productiviteit kan oplopen tot vier tot tien dagen per jaar. De economische kosten van migraine voor de Nederlandse samenleving worden geschat op € 2,3 tot € 4,2 miljard per jaar.
Liever luisteren dan lezen? Beluister de podcast met CEO Hubert Martens
Hoop voor migrainepatiënten
Momenteel is er nog onvoldoende passende hulp en zorg beschikbaar voor mensen met migraine. Maar daar wil Salvia BioElectronics verandering in brengen. Het bedrijf, gevestigd op de High Tech Campus in Eindhoven, ontwikkelt een papierdun implantaat dat de intensiteit en frequentie van migraineaanvallen zou moeten verminderen. Salvia werkt nauw samen met patiënten, neurologen, pijnspecialisten en neurochirurgen om de best mogelijke behandeling te waarborgen.
De bio-elektronische therapie van Salvia werkt door middel van neuromodulatie, een techniek waarbij subtiele elektrische pulsjes worden gegeven aan de zenuwen die betrokken zijn bij migraine. Dit is vergelijkbaar met de werking van een pacemaker, die het hartritme reguleert; de therapie van Salvia is erop gericht de natuurlijke balans in de hersenen te herstellen.
Het implantaat dat Salvia BioElectronics ontwikkelt, kan via een minimaal invasieve procedure eenvoudig onder de huid worden geplaatst, dicht bij de zenuwen die gestimuleerd moeten worden. Dit maakt de behandeling toegankelijker en potentieel betaalbaarder.
Financiering voor doorontwikkeling therapie
Voor de ontwikkeling van de technologie en het therapieconcept had Salvia BioElectronics (financiële) support nodig. In mei 2018 haalt het bedrijf 1,3 miljoen euro aan startkapitaal op bij een syndicaat onder leiding van BOM en Thuja Capital Healthcare Seed Fund II, met deelname van andere partijen zoals de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de oprichters en medewerkers van Salvia.
Albertien Greijdanus, Investment Manager bij de BOM, verklaart: "In 2017 kwamen we voor het eerst in contact met Salvia BioElectronics. Op dat moment was er nog niet veel meer dan een innovatief idee. Desondanks hebben we besloten om in deze vroege fase te investeren, voornamelijk vanwege het indrukwekkende trackrecord van het team en de potentieel enorme impact die hun technologie kan hebben. Er is een duidelijke behoefte aan effectieve behandelingen voor chronische neurologische aandoeningen, en het innovatieve concept van Salvia kan een oplossing bieden voor patiënten die momenteel beperkte opties hebben."
Tweede financiële injectie
In september 2020 haalde Salvia BioElectronics opnieuw financiering op: een serie A-ronde van 26 miljoen euro, geleid door Panakès Partners, INKEF Capital en SHS Gesellschaft für Beteiligungsmanagement, met deelname van bestaande investeerders zoals BOM en Thuja Capital, en nieuwe investeerders zoals Dolby Family Ventures. Ook ontving Salvia een risicodragend Innovatiekrediet van vijf miljoen euro van RVO.
Hubert Martens, CEO en medeoprichter van Salvia BioElectronics, zegt: “Als jong bedrijf ben je best kwetsbaar in het begin. De buitenwereld moet in je verhaal gaan geloven. De BOM is al heel vroeg ingestapt en dat heeft ons enorm geholpen. We zijn trots op de gecontinueerde steun van onze investeerders. Dit syndicaat van gerenommeerde investeerders in de medische technologie valideert onze aanpak.”
Internationale studies
Op dit moment zijn de internationale klinische studies van Salvia in volle gang. De eerste patiënten dragen het implantaat nu een jaar en rapporteren veelbelovende resultaten. Echter, er is nog meer onderzoek nodig. Daarom zullen er dit jaar en in de komende jaren meerdere internationale studies worden uitgevoerd om de effectiviteit van de therapie verder te onderzoeken.
Thuis in Brabant
Het team van Salvia BioElectronics bestaat inmiddels uit 50 medewerkers met expertise op het gebied van neuromodulatie, klinisch onderzoek, kwaliteit, regelgeving, R&D, markttoegang en marketing. De effectiviteit en veiligheid van hun technologie wordt op verschillende locaties in Europa onderzocht, en het bedrijf opende in 2023 een tweede kantoor in Sydney. De productontwikkeling vindt plaats op het hoofdkantoor in Brabant, waar Salvia een eigen cleanroom heeft ingericht.
Hubert Martens concludeert: “Hubert: “De High Tech Campus in Eindhoven is een fantastische omgeving voor groeiende bedrijven zoals wij. We zijn er echt ‘embedded’ in een ecosysteem waar waanzinnig veel kennis, talent en netwerkcapaciteiten beschikbaar zijn. We zijn blij met BOM aan boord, omdat ze meedenken in de boardroom en een adviserende rol te spelen als het gaat om de groei van het bedrijf. Het ontwikkelen van medische hulpmiddelen is een langetermijnproces en we zullen nog meer financiële middelen nodig hebben om dit hulpmiddel op de markt te kunnen brengen. Ook daarom is het geweldig dat we al sinds het prille begin samenwerken met BOM; het was het begin van een financieel consortium.”
Meer weten? In aflevering 3 van de vijfdelige podcastserie van MT/Sprout ‘Het Geheim van Brabant’ (2023) legt CEO Hubert Martens in slechts een paar minuten uit hoe de Salvia-technologie werkt en waarom het wat hem betreft een voordeel is om in Brabant gevestigd zijn.