Nadat in januari 2023 600 Philips-medewerkers te horen kregen dat hun baan ging verdwijnen, zetten enkele partijen in no-time een speciaal programma voor hen op. Dat is erop gericht om de getroffen mensen aan het werk te houden, én om kansrijke innovaties in med-tech en healthcare niet verloren te laten gaan voor de regio. Dat laatste gebeurt via de eerste venture builder voor med-tech in de regio: HealthTechXL. Daarmee krijgen deelnemers de kans om hun innovatie verder uit te bouwen, van startup tot investering en verder.
Het vonkje voor HealthTechXL ontstond nadat de Philips-medewerkers in Eindhoven de onheilstijding te horen kregen. Met name banen in innovatie en research werden getroffen. “Dat was voor hen een klap, die doorgalmde in het regionale ecosysteem”, zegt Stephan Hulsbergen, venture developer bij BOM. “Veel bedrijven in de health-tech en med-tech zijn afhankelijk van de innovaties van de grote spelers, zoals Philips.”
Mensen en kennis in regio behouden
Stephan vervolgt: “Er ontstond bij veel partijen een gedeelde missie: de kennis en het talent van de ontslagen Philips-medewerkers behouden voor de regio. Met verschillende partners hebben we een driesporenbeleid opgezet. Het eerste spoor richt zich op hoe we veelbelovende bedrijven kunnen maken van plotseling gestopte projecten door een sterk team te selecteren en voldoende kapitaal op te halen. Met het tweede spoor proberen we de getroffen Philips-medewerkers en het specifieke researchproject waaraan ze werken door te zetten. Met het derde spoor proberen we mensen naar een nieuwe uitdagende positie in de regio te begeleiden.”
Van concept tot marktintroductie
Het eerste spoor is omgedoopt HealthTechXL, een programma opgericht door BOM, HighTechXL en Philips. Het startte in september 2023 met ruim 130 deelnemers die geïnteresseerd zijn in het ondernemerschap. Deelnemers worden gematcht met ideeën en innovaties die bij ze passen. Én aan gelijkgestemde collega-deelnemers. Is er een klik, dan vormen ze samen een team om en doorlopen ze als team verder het programma. In januari 2024 waren er 13 teams aan de slag met hun innovaties. Zij krijgen ondersteuning van adviseurs en experts van BOM en van externe experts. Met hen werken ze aan hun creatieve ideeën rond een bepaalde technologie. Ze krijgen ondersteuning en inspiratie bij de ontwikkeling van hun technologie, bij een solide businesscase en het verkrijgen van financiering en intellectueel eigendom. Ook zoeken ze antwoord op essentiële vragen zoals: hoe voegt de technologie waarde toe? En wat is de impact? Via het HealthTechXL-programma werken ze verder aan een business die ook voor investeerders interessant is.
Drijvende krachten
BOM, Philips en HighTechXL zijn de drijvende krachten achter HealthTechXL. HighTechXL is een venture builder voor het ontwikkelen van nieuwe deep-techstartups. De organisatie brengt ondernemers en technische talenten bij elkaar rond de meest geavanceerde technologieën ter wereld.
Persoonlijke begeleiding
Anke Le Guével, venture developer bij BOM: “Het verschil met de ondersteuning die we normaal geven aan startups, is dat we hier veel eerder bij de mensen achter de kansrijke concepten betrokken zijn. Onze begeleiding is daardoor persoonlijker, en ook gericht op het op weg helpen van de mensen naar ondernemerschap. Door zo vroeg betrokken te zijn, krijgen we een goed beeld van de aspirant-ondernemers en hun ideeën. Zo kunnen we bepalen welke teams en proposities daadwerkelijk kans van slagen hebben.” BOM heeft 10 miljoen euro gereserveerd voor veelbelovende projecten die uit HealthTechXL voortkomen. In januari 2024 telde de eerste editie van HealthTechXL 13 teams en ideeën met potentie.
5 succesvolle startups in de eerste drie jaar
Het doel voor HealthTechXL is dat er meerdere edities komen. Anke: “De snelheid waarmee we deze venture builder opzetten, laat zien dat het Brabantse ecosysteem werkt. Binnen enkele maanden stond er een programma.” Stephan: “Met de eerste editie willen we routine opdoen in deze manier van opzetten, begeleiden en financieren van kansrijke med-techcases. Daardoor kunnen we het programma verder ontwikkelen. HealthTechXL moet geen eendagsvlieg zijn.”
De verwachting is dat in de eerste drie jaar tot 5 startups worden gefinancierd. Uiteindelijk moeten die uitgroeien tot bedrijven die bijdragen aan een sterker ecosysteem voor medische technologie in de regio Eindhoven én aan betere, betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg.
Deze bijdrage leverde BOM aan de HealthTechXL-case
Ontwikkelen
Onder begeleiding van BOM ontwikkelen ondernemers in de dop hun idee, van conceptfase tot marktintroductie. Daardoor blijven mensen en kennis van med-tech en healthcare behouden voor de regio.
Internationaliseren
BOM reserveert een kapitaal voor de eerste fase van succesvolle deelnemers van HealthTechXL.