Terug naar showcases

Deze zeven start-ups werken aan een betere diagnose en behandeling van borstkanker

614075759b469

Eén op de zeven vrouwen in Nederland krijgt borstkanker. Astrid de Wild is een van hen. Een paar jaar geleden werd bij haar borstkanker ontdekt. In dit filmpje vertelt zij openhartig over de diagnose en de behandeling die daarop volgden.

Huisartsen, medisch specialisten en verpleegkundigen leveren in het zorgpad voor vrouwen met borstkanker fantastisch werk. Ze worden daarbij ondersteund door medische ondernemingen die met nieuwe technieken de behandeling draaglijker en de kans op genezing groter te maken.

Aan de hand van het indrukwekkende verhaal van Astrid de Wild geven we in dit artikel een korte impressie van zeven start-ups waarmee de BOM samenwerkt aan een betere behandeling en diagnose van borstkanker.

Astrid de Wild

De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij begeleidt ondernemers en investeert in ondernemingen die de gezondheidszorg beter maken. Een aantal van hen richt zich specifiek op de diagnose en behandeling van borstkanker.

Zo investeren we in Enpicom om de diagnostiek te verbeteren en de ontwikkeling van medicatie die specifiek is afgestemd op de individuele behoefte. Enpicom heeft daarvoor een platform ontwikkeld dat het afweersysteem van de patiënt in kaart brengt. Deze informatie geeft inzicht in hoe het afweersysteem van de patiënt reageert op de tumor en hoe je met immuuntherapie de patiënt kunt helpen. Dit maakt het mogelijk de juiste therapie voor elke patiënt te selecteren en om persoonlijke geneesmiddelen te maken.

Betere diagnose weefselonderzoek

Ook Xyall wil de diagnostiek verbeteren. Het bedrijf automatiseert een zeer belangrijk deel van het weefselonderzoek binnen de moleculaire pathologie. Deze systemen helpen pathologen om sneller, betere en betrouwbaardere moleculaire diagnostische testresultaten te verkrijgen.

In de video heeft Astrid het over een draadje dat uit haar borst stak vóór de operatie. Dit draadje leidt naar de plek van de tumor in de borst.

De plek waar het draadje uit de borst steekt is infectie gevoelig en de draad kan verschuiven. Er moet dus binnen een dag worden geopereerd. Wanneer een operatie uitgesteld wordt zal de draad worden verwijderd, en moet deze later weer opnieuw worden geplaatst. Dit is vanzelfsprekend geen fijne procedure.

Het beste cosmetische resultaat

Bij het wegsnijden van de tumor volgt de chirurg de draad van buiten naar binnen. Maar dat is niet altijd de weg die de chirurg graag zelf zou volgen om het beste cosmetische resultaat te bereiken.

Beide problemen met deze lokalisatie draad worden opgelost door Sirius Medical. Hun Mammaloc innovatie vervangt deze lokalisatie draad door een draadloos en magnetisch zaadje voor de tumorlokalisatie. Sirius verbetert daarmee de zorg door op patiëntvriendelijke wijze een precieze en efficiënte chirurgische lokalisatie van tumoren mogelijk te maken. De methode wordt inmiddels door een groeiend aantal ziekenhuis gebruikt.

Soms is een tweede operatie nodig

Astrid gaf aan dat ze twee keer geopereerd is. In sommige gevallen blijkt, na een week wachten op uitsluitend onderzoek, dat het snijvlak van weggenomen tumoren nog niet schoon is, waardoor er meer weefsel moet worden weggenomen in een tweede operatie.

Met de Histolog scanner van Samantree Medical controleren chirurgen meteen tijdens de operatie of de gehele tumor is verwijderd waardoor geen kankercellen in het lichaam achterblijven.

Zo blijft in potentie een tweede operatie achterwege, waarbij meestal de hele borst wordt weggenomen.

Chirurgische robot

Astrid spreekt in de video ook over oedeem of vochtophoping, omdat lymfevocht onvoldoende afgevoerd werd.

Het bedrijf Microsure ontwikkelt een robot waarmee chirurgen werken op supermicrochirugische schaal. Hiermee worden operaties uitgevoerd waarmee vaatjes kleiner dan 1mm aan elkaar worden verbonden om zo het lymfevocht wel te kunnen afvoeren.

Astrid speekt ook over de grote hoeveelheid medicijnen die ze in het ziekenhuis moest nemen.

Omdat het in praktijk veel voorkomt dat er fouten optreden bij het geven van medicijnen, stelt Medeye verpleegkundigen in staat medicatie digitaal te controleren aan het bed, waardoor vorig jaar al 100.000 medicatietoedieningsfouten in Nederlandse ziekenhuizen zijn voorkomen.

Innovatieve geneesmiddelen

Lead Pharma ontwikkelt innovatieve geneesmiddelen tegen kanker en auto-immuunziekten. Het bedrijf heeft in Oss momenteel een team van 30 mensen in dienst die gezamenlijk 4 nieuwe geneesmiddelen ontwikkelen.

De zorg aan patiënten met borstkanker is in Nederland op topniveau. We verwachten dat deze zeven zorginnovaties bijdragen aan een nóg betere zorg in de toekomst. Samen met de Brabantse ziekenhuizen en alle andere partners hopen we ze zo snel en veilig mogelijk naar de patiënt te brengen.

Meer weten?

Shulsbergen bom nl

Stephan Hulsbergen

Venture Developer
Bekijk alle medewerkers

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures