Hoe frustrerend alle administratieve handelingen voor artsen zijn, hoorden Autoscriber-oprichters Koen Bonenkamp en Jacqueline Kazmaier uit eerste hand. Hun idee ontstond tijdens een samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), waar het administratieve proces voor veel ergernis zorgt. Artificial intelligence zou weleens een oplossing kunnen bieden. De technologie is namelijk ook in ziekenhuizen aan een sterke opmars bezig. Ziekenhuizen beschikken over steeds grotere hoeveelheden data, waar ze met AI veel meer uit kunnen halen.
Speech to Text
Autoscriber ontwikkelde een webapplicatie die werkt op basis van state-of-the-art AI-engine. Daarmee kan een arts – na goedkeuring van de patiënt - het consult opnemen. De software genereert automatisch een transcriptie en een samenvatting. Haalt daar medisch relevante informatie uit en voert die zelfstandig in het elektronisch patiëntendossier (EPD). Dat gebeurt allemaal in real time. Dankzij de software houden artsen meer tijd over voor waar het echt om draait: aandacht en zorg voor hun patiënt.
Betere kwaliteit van gegevens
Autoscriber maakt het administratieve proces niet alleen efficiënter. Het zorgt er ook voor dat de kwaliteit van de data verbetert. Die laat namelijk nog wel eens te wensen over. “Er bestaat een enorm potentieel om de gezondheidszorg meer datagedreven te maken en zo de druk op de zorg te verlichten”, zegt Koen Bonenkamp. Maar om bijvoorbeeld diagnostische ondersteuning, analyse en precisiegeneeskunde echt toe te kunnen passen, moet het EPD van een patiënt volledig en goed ingevuld zijn. In de praktijk hebben artsen vaak geen tijd om EPD’s in te vullen zoals dat zou moeten.
Autoscriber herkent medisch jargon en koppelt dat aan internationale classificaties voor aandoeningen. De software verwerkt de input uit een gesprek volgens algemeen geldende FHIR-standaarden in het EPD. Door de uniforme en gestructureerde verslaglegging, neemt de betrouwbaarheid van de data toe en kunnen er betere analyses gemaakt worden.
Ondersteuning van BOM
BOM investeerde in december 2022 samen met (pre-)seed investeerder LUMO Labs 1,2 miljoen euro in Autoscriber. En BOM is een actieve sparringpartner. “Vanaf de zijlijn geven we support waar nodig. Maandelijks evalueren we wat er wel en niet goed gaat en adviseren we over verschillende zaken. Zoals financieringsstrategie, go-to-market, sales en teamuitbreiding. Waar Autoscriber over vijf jaar staat en wat daarvoor nodig is. Ook brengen we Autoscriber in contact met andere personen en bedrijven uit ons netwerk, waar dat relevant is.”
“De kern van onze coaching ziet toe op Autoscriber zo efficiënt mogelijk naar een volgende startup levensfase te bewegen. Van een oplossing voor een probleem bij klanten (problem-solution fit), naar een product dat de hele markt bedient (product-market fit) en een geoliede salesorganisatie. En dat volgens een logische en goed doordachte route”, zegt Robin Hendrickx, Investment Manager bij de BOM.
BOM zag al snel de meerwaarde van Autoscriber, vertelt Robin. “Het team is enorm getalenteerd en snapt wat er nodig is om AI te vertalen naar een product dat gebruikt gaat worden door mensen voor mensen.”
Toekomst
Voorlopig richt Autoscriber zich primair op de Nederlandse markt, waaronder ziekenhuizen, bedrijfsartsen, huisartsen en de GGZ. Met succes. Veel ziekenhuizen tonen interesse en de pijplijn van klanten vult zich snel. “De pre-seedfase stond in het teken van bouwen en leren”, zegt medeoprichter Jacqueline Kazmaier. “Met de eerste investering financierden we onze fase van valideren en optimaliseren. De volgende stap is schaalvergroting. We hebben bewezen dat we een oplossing hebben voor een nijpend probleem. De behoefte in de markt is overduidelijk: we worden overspoeld met verzoeken om samen te werken."
Autoscriber won de Gerard & Anton Award en was finalist van de Extreme Tech Challenge Netherlands & Belgium en van de EU-Startups Summit in Barcelona.
Dit was de bijdrage van BOM in de Autoscriber-case
Ontwikkelen
- Aan de hand van maandelijkse meetings coachen en adviseren we met het doel de startup zo efficiënt mogelijk naar een volgende levensfase te laten gaan.
Investeren
- 1,2 miljoen (pre)seed investment samen met LUMO Labs.