BOM heeft in samenwerking met RVO en Brainport Industries een Netherlands Pavilion opgezet op de vakbeurs SEMICON Southeast Asia (SEA) in Kuala Lumpur (Maleisie). Deze beurs vindt plaats van 27 tot en met 30 mei 2024. Tien bedrijven uit de Nederlandse semicon sector nemen gezamenlijk deel aan het paviljoen op de beurs.
De Nederlandse halfgeleiderindustrie staat bekend als een cruciale wereldspeler, geprezen om haar uitgebreide waardeketen geconsolideerd binnen een straal van 200 km, een uniek kenmerk dat innovatie versnelt en nauwe samenwerking bevordert. Van toegepast onderzoek, ontwerparchitectuur, de productie van chips en de benodigde apparatuur om ze te maken, tot systeemintegratie en daadwerkelijke toepassingen. Nederland heeft ook een grote basis van bedrijven die apparatuur leveren voor de halfgeleiderproductiesector. Thuisbasis van toonaangevende bedrijven zoals ASML en geprezen om haar quadruple helix-model van samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven, academici en gemeenschappen, blinkt Nederland uit in het bevorderen van technologische vooruitgang. Dit model, naast een sterke nadruk op internationale relaties, plaatst Nederland uniek in de mondiale markt, waardoor zijn strategische betekenis en toegang tot wereldwijde kansen in de halfgeleidersector worden versterkt.
Nederland en Zuidoost-Azië hebben een sterke geschiedenis van samenwerking en zijn trots op de sterke banden die vandaag de dag binnen de HighTech-sector bestaan.
Netherlands Pavilion - Booth no 3317 hal 6
Waarom bezoeken?
Maleisië is een groeimarkt in Zuidoost-Azië met een grote maakindustrie die snel digitaliseert. Tijdens een bezoek aan deze beurs kunnen bedrijven uit deze sector:
- de Maleisische markt onderzoeken;
- informatie krijgen over marktkansen in Maleisië en in de andere ASEAN-5 landen;
- het Nederland Paviljoen bezoeken op vakbeurs SEMICON Southeast Asia (SEA) om hun netwerk te vergroten;
- met bestaande Maleisische contacten afspreken;
- in contact komen met mogelijke Maleisische en andere internationale zakenpartners, opdrachtgevers en overheden;
- bedrijven bezoeken in Maleisië.
Vakbeurs met "Netherlands Pavilion"
De vakbeurs verwacht 20.000 bezoekers uit wel 30 verschillende landen.
Marktkansen in Maleisië
De economie van Maleisië is gericht op export. Het land is dan ook belangrijk binnen de wereldwijde maakindustrie.
- Vooral de uitvoer van hightechproducten is de laatste jaren hard gegroeid. Tot meer dan US$ 100 miljard in 2021.
- Daarbinnen is de halfgeleiderindustrie belangrijk. Wel 7% van de wereldwijde handel in halfgeleiders (vooral in de backend) vindt plaats in Maleisië.
- Internationale bedrijven vinden het vestigingsklimaat in Maleisië aantrekkelijk.
- Dit Aziatische land heeft een goed ecosysteem met de juiste investeringssteun van de overheid.
- Maleisië heeft een goede infrastructuur.
- De bevolking spreekt Engels en heeft een goed opleidingsniveau.