We bevinden ons in een tijdperk van verandering, of zoals sommigen zeggen: een verandering van tijdperk. We staan, zeker ook in Brabant, voor een aantal grote transformaties op het gebied van onder andere natuur, klimaat, landbouw en economie, met grote impact op de ruimtelijke inrichting en de manier waarop we (willen) samenleven. Die vragen om besluiten tot verandering.
Maar kunnen we het nog wel eens worden over de routes naar de toekomst toe? Wanneer leidt verschil tot ongewenste uitkomsten die ons belemmeren in het vormgeven van verandering? Het risico ontstaat dat de samenleving onder druk van de noodzakelijke veranderingen tot stilstand komt. Tegengestelde meningen, beelden, politieke standpunten en wetgeving lijken steeds minder makkelijk te overbruggen. Hoe komen we samen tot een samenleving die een duurzame bijdrage levert aan de kwaliteit van leven van iedereen?
Koningshoevenontmoeting
De Koningshoevenontmoeting is het jaarlijkse ontmoetingspunt voor iedereen die betrokken is bij onze provincie. Dit jaar bestaat de bijeenkomst uit twee onderdelen:
- verdiepende zomer sessies en een
- verbindende netwerk bijeenkomst
Beide vinden plaats op de inspirerende campus van Tilburg University. Hier geniet u van een boeiend en gevarieerd programma. Tijdens de uitgebreide borrel en walking dinner heeft u ruimschoots de tijd voor interessante ontmoetingen met personen uit verschillende maatschappelijke sectoren.
Zomersessies
Dit jaar organiseren BrabantKennis, Tilburg University, Gemeente Tilburg en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) samen de Koningshoevenontmoeting Zomersessies. Deze vier partijen zijn ieder vanuit hun eigen rol bezig met het vormgeven en invullen van de toekomst van Brabant. Samen met de bezoekers van de Koningshoevenontmoeting willen zij stilstaan bij onze grote opgaven tot verandering en aan de hand van drie thema’s dieper ingaan op de rol en plicht die academisch, bestuurlijk, maatschappelijk en ondernemend Brabant hierin kunnen spelen. Om zo samen de toekomst van Brabant vorm te geven.
Netwerkbijeenkomst
Armoede is méér dan geen cadeautjes krijgen of niet naar de Efteling kunnen. Het missen van kansen op nieuwe ervaringen, constante financiële stress en schaamte grijpen zodanig in op de ontwikkeling van de hersenen, dat er geen doordachte beslissingen worden genomen, waardoor de situatie alleen maar verslechtert. Vooral kinderen gaan hier onder gebukt. Armoede gaat vaak over van generatie op generatie. Hoe kunnen we gezinnen met chronisch geldtekort helpen om grip te krijgen op hun toekomst? Met het Zero Poverty Lab initiatief probeert Margriet Sitskoorn hieraan een bijdrage te geven.