Een behoorlijk indrukwekkend gezicht in het Brabantse Olland: zo’n 25.000 zonnepanelen boven de negen hectare frambozen die Maarten van Hoof teelt. ‘We moeten duurzaam met kostbare landbouwgrond omgaan,’ vindt de eigenaar van Van Hoof Zachtfruit & Asperges. En daarom koos hij voor Agri-PV, een techniek waarbij innovatief dubbel landgebruik toegepast wordt. 'Ik kan mijn gronden op deze manier voor 170% benutten,' aldus Van Hoof. BOM is trots op haar bijdrage aan dit innovatieve project.
Dubbel landgebruik door imposante constructie
De tijd van goede landbouwgrond opofferen voor zonneweides is voorbij. Door Agri-PV gaan fruit telen en zonne-energie opwekken bij Van Hoof nu samen op dezelfde grond. Een imposante constructie maakt dit mogelijk: op een stellage van tweeënhalve meter zijn PV-panelen geplaatst. De zonnepanelen zijn deels licht doorlatend, waardoor er gewassen onder kunnen worden geteeld. De panelen beschermen de gewassen tegen storm en hagelschade, waar voorheen plastic folie gebruikt werd. Het plastic wordt nu bespaard, wat niet alleen aantrekkelijker voor het oog, maar ook duurzamer is. Een van de vele voordelen van Agri-PV.
Innovatief en duurzaam
Van Hoof’s unieke zonneweide in het Brabantse Olland, Gemeente Meierijstad, telt maar liefst negen hectare en daarmee is Van Hoof Zachtfruit en Asperges een van de eersten die dat op deze schaal doet. Met dit zonnepark levert Van Hoof een bijdrage aan het duurzaam opwekken van energie, CO2-reductie en dus het versnellen van de energietransitie. Sterker nog: de kleine 25.000 zonnepanelen wekken voldoende groene stroom op voor zo’n 2.810 huishoudens.
Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Er is dan ook één uitdaging: bij Agri-PV is de energie-opbrengst minder dan bij conventionele panelen, doordat ze deels licht doorlatend zijn. Hierdoor is het lastiger om een gezonde business case te bouwen.
Maatschappelijke impact
Gelukkig kwam er voor dit innovatieve project ondersteuning vanuit meerdere hoeken, zo ook van BOM. Immers is BOM er voor innovatieve ondernemers die maatschappelijke impact realiseren en daar is het project van Maarten van Hoof een schoolvoorbeeld van.
“Als BOM geven wij innovatieve technologieën een steuntje in de rug om de energietransitie te versnellen. Van Hoof's oplossing is er daar zonder meer één van. Doordat er geen sprake is van opoffering van kostbare landbouwgrond, heeft deze oplossing meer maatschappelijke impact dan traditionele PV-parken. Wij dragen graag bij om te laten zien dat het ook zo kan,” aldus Stijn Geurts, Investment Analyst bij BOM.
Ondersteuning BOM
Naast eigen kapitaal van Van Hoof Zachtfruit & Asperges, een senior lening van ING en de DEI+ subsidie, wordt het project gefinancierd door BOM vanuit het Energiefonds Brabant, dat risicodragend kapitaal inbrengt. Daarnaast heeft BOM tijdens het ontwikkeltraject kennis over het financieren van duurzame assets ingebracht en hebben we Van Hoof ondersteund in het financieel en juridisch structureren van de business case.
Nieuwe rol voor agrariërs
Agri-PV is op meerdere manieren innovatief: het is een interessant nieuw businessmodel voor agrariërs als Van Hoof, waarbij ze zonder van hun core business af te stappen ook nog een bijdrage leveren aan de energietransitie. Dit biedt perspectief voor agrariërs die graag hun passie willen blijven uitoefenen, maar nog niet weten wat de toekomst gaat brengen.
Van pilot naar realisatie
Een pilot heeft eerder al bewezen dat het realiseerbaar is. In 2020 werden al zonnepanelen geplaatst boven een deel van Van Hoof’s zachtfruit. Na succesvolle resultaten heeft Van Hoof ervoor gekozen om zijn volledige frambozenteelt te voorzien van zonnepanelen.
Het versnellen van de energietransitie is een van de speerpunten van BOM. Dat doen we door te investeren in innovatieve energieprojecten met kennis & risicodragend kapitaal.
Samen jouw innovatieve, duurzame energieproject laten slagen? Neem vrijblijvend contact op.