Met de komst van Noviocell heeft Pivot Park de 500-ste werknemer op de open innovatie campus verwelkomd. Juliette van den Dolder, CEO van start-up Noviocell, ontving de 500e werknemerspas uit handen van Mirjam Mol-Arts, CEO van Pivot Park.
Noviocell heeft zich onlangs op Pivot Park gevestigd en richt zich op de ontwikkeling en verkoop van een unieke hydrogel technologie waarmee organoïden, oftewel mini-organen worden gemaakt. Deze technologie biedt veel mogelijkheden voor bijvoorbeeld de bepaling van persoonsgerichte therapieën bij de behandeling van kanker. Het Pivot Park werd vijf jaar geleden opgericht om naar aanleiding van de sluiting van de Research & Development afdeling van MSD werkgelegenheid voor de regio te behouden. De (Brabantse Ontwikkelings Maatschappij) BOM was intensief betrokken bij dit traject.
Groei
“Wij zijn verheugd dat we vandaag Juliette van den Dolder als nieuwkomer en 500e werknemer op Pivot Park hebben mogen verwelkomen,” vertelt Mol. “De laatste jaren zagen we een zeer gestage groei van het aantal mensen dat op Pivot Park werkt. Met name de laatste periode is er een flinke groei ingezet. Een aantal bedrijven is flink gegroeid en heeft veel mensen aangenomen. Daarnaast zijn er per januari een tweetal nieuwe bedrijven actief op Pivot Park, wat zorgt voor een verdere toename.”
“Wij vinden het geweldig dat wij zover zijn gekomen dat we daadwerkelijk kunnen gaan starten. Noviocell heeft een polymeertechnologie waarvoor zowel chemische als celbiologische onderzoekslaboratorium en apparatuur nodig is. Pivot Park heeft door haar infrastructuur, haar aanwezige laboratoria en kantoorruimtes en de aanwezigheid van chemisch en celbiologische gerichte bedrijven de juiste omgeving voor Noviocell om een start te gaan maken. Daarin zie ik de potentie van kennisdeling en samenwerkingen als een mogelijke belangrijke bijdrage aan het succes van Noviocell,” aldus Juliette van den Dolder.
Miljoenenovername
Het Pivot Park heeft sinds de opening door Koning Willem Alexander in December 2012 al de nodige succesverhalen kunnen delen. Zo was er de miljoenenovername van BioNovion door het Amerikaanse Aduro Biotech. Ook AcertaPharma haalde de landelijke media dankzij het meerderheidsbelang ter waarde van 3,8 miljard euro dat pharmaceut AstraZeneca in hen nam. Ook boekte Innatoss, waarvan CEO Anja Garritsen de eerste pas ontving, tal van successen met de diagnostische testen die zij voor Q-koorts en de ziekte van Lyme ontwikkelen. Deze drie bedrijven werden opgericht door oud-werknemers van MSD.
“Voor de toekomst hebben we nog volop plannen,” vertelt Mol. “We zitten middenin de werkzaamheden om de campus aantrekkelijker te maken voor nieuwkomers. Er worden bijvoorbeeld gebouwen gesloopt om ruimte te creëren voor eventuele nieuwbouw en de grotere laboratoria gaan we opsplitsen om onze ruimten zo aantrekkelijker te maken voor start-ups zoals Noviocell.”
Bij het vijfjarig bestaan van Pivot Park zal op diverse manieren stil worden gestaan. Zo zal er ondermeer in november een congres met als thema oncologie worden georganiseerd.