Energietransitiebureau Odura en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) bundelen hun krachten om ondernemers in tijden van netcongestie succesvol te laten blijven opereren. De grootschalige batterij op Zonnepark Tichelrijt in Dongen, die deze maand in gebruik is genomen, is hier een prachtig voorbeeld van. De innovatieve oplossing draagt bij aan een stabiel en toekomstbestendig elektriciteitsnet. De weg ernaartoe was gevuld met obstakels én successen.
De batterij – die op de zogenaamde onbalansmarkt opereert - speelt een essentiële rol in de aansluiting van meer duurzame energie op het elektriciteitsnet. Dankzij een speciaal contract met de netbeheerder helpt het daarnaast de gevolgen van netcongestie te beperken.
Een nieuwe fase: van opwek naar opslag
BOM investeert al jaren in innovatieve energieoplossingen om aan de markt te laten zien dat de energietransitie sneller en slimmer kan. Koen den Houting, Investment Manager bij BOM: “De energietransitie gaat een nieuwe fase in; het gaat niet meer alleen over opwek van duurzame energie. De energievraag fluctueert, net als duurzame energieopwekking. Daarom is flexibele opslag – zoals de batterij in Dongen – cruciaal om ervoor te zorgen dat energie beschikbaar is wanneer het nodig is en om overbelasting van het elektriciteitsnet te voorkomen. We zijn trots om hier samen met Odura en Triodos Bank aan bij te kunnen dragen.”
Partners in de energietransitie
De gedeelde visie op het belang van energieopslag voor een duurzaam elektriciteitsnet was de basis voor een krachtige samenwerking tussen BOM en Odura. Eerder realiseerden ze samen al een batterij op Zonnepark De Dassenberg in Bergen op Zoom; met de grotere batterij in Dongen (10 MW / 18 MWh) zetten ze een volgende stap. “BOM en Odura vullen elkaar perfect aan als partners in de energietransitie,” zegt Joost Berkvens van Odura. “Wij brengen de technische expertise om batterijen te realiseren en aan te sturen, terwijl BOM – samen met Triodos Bank – de essentiële financiële slagkracht levert om deze projecten van de grond te krijgen. Dit partnerschap maakt het verschil.”
Lef en doorzettingsvermogen
Al sinds 2020 is Odura actief in de energieopslag, een markt die destijds nog in de kinderschoenen stond. “Er is durf nodig om een project te initiëren en realiseren in de vroege fase van een markt, het brengt namelijk veel risico’s en onzekerheden met zich mee,” legt Den Houting uit. “BOM is er om Brabantse ondernemers die het verschil maken met innovatieve toepassingen in nieuwe markten te helpen slagen. Odura is er daar zonder meer één van!”
Voorop lopen in een nieuwe markt betekent zelf de weg vrijmaken en voor alles zelf een oplossing moeten zoeken. Ook de uitvoering van het project in Dongen kwam niet zonder uitdagingen. Zo moest Odura innovatieve oplossingen bedenken voor bemetering, geluidsoverlast en de integratie met de aanwezige zonneparken. Dit vroeg om diepgaande kennis, lef en doorzettingsvermogen. “Achteraf lijkt het vanzelfsprekend dat het gelukt is, maar dat was het tussentijds zeker niet,” aldus Berkvens.
Tekst gaat verder onder foto's.
Doorbraak in financiering
Zogenaamde ‘full merchant’ energieopslagprojecten als deze hebben een hoog risicoprofiel omdat de inkomsten afhankelijk zijn van marktprijzen, zonder gegarandeerde minimumprijzen of subsidies. De onzekerheid rond de terugverdientijd van innovatieve oplossingen zoals dit batterijproject maakt het voor financiers lastig om grote investeringen te doen. Triodos Bank durfde als een van de eersten in te stappen, wat een belangrijke doorbraak betekent. “Dit is een mooie stap in de financiering van de energietransitie,” stelt Den Houting. “Triodos Bank is een voorbeeld voor andere banken door op deze manier verandering aan te jagen!”
Harold Hofenk van Triodos Bank legt uit waarom ze juist in dit project potentie zien: “Als Triodos Bank willen wij een versneller zijn in de energietransitie. Innovatieve projecten zoals deze batterij die op merchant risk basis opereert, zijn hier een belangrijk onderdeel van. Voor Triodos Bank droegen de goede reputatie en de eerdere ervaringen in batterijopslag van zowel Odura als BOM bij aan de beslissing om de batterij mede te financieren. “
Uniek capaciteitsbeperkend contract
Een andere primeur is het capaciteitsbeperkend contract, dat een oplossing biedt voor bedrijven die door netcongestie geen reguliere netaansluiting krijgen. We zijn een van de eersten aan wie Enexis dit contract heeft toegekend. Odura zal als CSP (congestion service provider) de uitvoering van de capaciteitsbeperking uitvoeren. “De toekenning van het capaciteitsbeperkend contract is een groot teken van vertrouwen in ons en dit project. Het is een mooie bevestiging dat we op de juiste weg zijn en een extra stimulans om door te gaan met het ondersteunen van innovatieve ondernemers en projecten die de energietransitie een boost te geven, " aldus Den Houting.