Het Enterprise Europe Network (EEN) heeft in zijn 15 jarig bestaan al vele ondernemers geholpen, maar de eerste bedrijven roepen speciale herinneringen op bij EEN-adviseurs. In vele daarvan staat het ondersteunen van het bedrijf in hun ambities centraal, door het helpen vinden van internationale zakenpartners bijvoorbeeld. Kijk met de EEN-adviseurs van de verschillende regionale ontwikkelingsmaatschappijen, waaronder onze René de Groot, terug op hoe zij begonnen zijn en ondernemers hebben kunnen ondersteunen met de volgende stap.
Eerste ondernemers leiden naar eerste successen en lange samenwerking
Voor sommige EEN-adviseurs is het meteen raak bij de eerste ondernemer en bouwen ze een bijzondere samenwerking op over de jaren. Wat resulteerde in een langdurige relatie tussen Ellen Wermink van Horizon Flevoland en een ondernemer uit Lelystad, begon als een ontdekkingsreis via een doorverwijzing vanuit de Hanzehogeschool. “De ondernemer wilde graag in contact komen met bedrijven in ons profielendatabase. Hij kon bieden waar die buitenlandse bedrijven naar op zoek waren”, vertelt Ellen. EEN heeft een partnering opportunity database (POD) vol profielen van (buitenlandse) bedrijven die zoeken naar zakenpartners of technologie in alle sectoren. Op deze profielen EEN-adviseurs of bedrijven kunnen reageren als zij een mogelijke partner voor hen hebben. “Ik heb het contact met de bedrijven van een vijftal profielen gefaciliteerd. Uiteindelijk resulteerde dit in een eigen profiel voor het bedrijf en meerdere internationale samenwerkingen.”
Ruben van der Horst van ROM Utrecht Region heeft een soortgelijk verhaal met een ondernemer met een speciale washand voor babyverzorging. “Dat bedrijf kwam bij me met zijn uitvinding en wou het in Turkije laten produceren in plaats van Nederland, omdat de textielproductie daar veel goedkoper is. Die hebben we gevonden en daar is hij mee aan de gang gegaan. Ik heb hem ook geholpen aan een partner in Frankrijk via EEN“, geeft Ruben aan. De samenwerking gaat nog verder door het betrekken van het bedrijf bij innovatieprojecten met studenten in Delft.
Eerste ondernemer die Ruben van den Horst heeft geholpen, Guus Welling, en zijn bedrijf Nifty.
Succesvolle samenwerking heeft verschillende vormen
Niet alle samenwerkingen leiden tot internationale zakenpartners, maar kunnen desalniettemin waardevol zijn voor de ondernemer. Zo was een van de eerste ondernemers die Kristel Snoeij van Impuls Zeeland ondersteunde een bedrijf dat vis inkocht vanuit Azië, herpakte en stuurde naar de rest van de wereld. “Zij waren op zoek naar kennispartners en wilden hun assortiment uitbreiden met visvervangers, waar destijds nog niet veel mee gebeurde.” zegt Kristel. Ze hadden een goed aantal reacties op dat profiel gekregen, maar daar was geen internationale samenwerking uitgekomen. “Het heeft hem wel geholpen om met goede partijen in contact te komen. Het was een nieuwe markt waarbij je nog heel erg aan het verkennen bent welke mensen er zijn en wie je kan helpen. Niet iedereen die zich aanbiedt is ook de juiste match, maar je breidt wel je netwerk uit.”
Daarnaast is het vormen van internationale samenwerking een lang traject, zoals Lanny Roest van LIOF ervaarde. Zijn eerste ondernemer was een commercieel bedrijf dat contacten had voor een aantal profielen in de database en daarop wilde reageren. “We moesten het goed afbakenen met het bedrijf, omdat hij als commerciële partij soortgelijke diensten aanbiedt als EEN en we moeten waarborgen dat het platform voor B2B-matches wordt gebruikt zonder kosten voor de ondernemers”, gaf Lanny aan. “Maar, nadat het duidelijk was, hebben we hem in contact gebracht.” Lanny vormde de link tussen de ondernemer en een bedrijf uit Israël dat een profiel had uitgezet. “Je merkt gelijk dat de gedachte van het netwerk goed is en dat die ook werkt, maar je bent afhankelijk van de lokale partijen en hun handelingssnelheid waardoor het langer duurt.”
Ondernemers die willen bijdragen aan het verbeteren van de wereld zijn onvergetelijk, al helemaal als een van de eerste ondernemers voor EEN-adviseurs. “Niet enkel in Zeeland maar wereldwijd is het terugdringen en efficiënter omgaan met water in het algemeen en in de industrie in het bijzonder erg belangrijk. Dit bedrijf ontwikkeld machines die producten met zo min mogelijk water wast”, vertelt Arno Sijnesael van Impuls Zeeland. “Nederland is te klein voor hem dus hij was aan het kijken naar de kansen in de VS. Hij had vragen over het opstarten van een onderneming in de VS, was op zoek naar partners en informatie over wet- en regelgeving.” Uiteindelijk was er geen profiel gemaakt, maar is hij via het netwerk verder geholpen.
Vele wegen leiden naar EEN
Het contact met bedrijven ontstaat vaak via collega’s binnen de ROM’s en van andere organisaties. In het geval van Niklaas van Hylckama Vlieg van InnovationQuarter kwam een van zijn eerste bedrijven via een contact bij TNO. “Iemand die ik via TNO kende had een Europees onderzoeksproject gedaan waarvan ze een startup hadden gemaakt. Ze misten nog een stukje technologie in hun technologie portfolio. Ik heb ze in contact kunnen brengen met een Duitse partij die eigenlijk precies kon leveren wat zij nodig hadden”, vertelt Niklaas. Niklaas kwam het Duitse bedrijf op het spoor door hun profiel in de EEN database en het was toevallig een perfecte match.
Voor Christa Pieffers van OostNL was haar eerste bedrijf een contact van haar vorige functie. Voor ze bij OostNL werkte, hielp ze ondernemers al met internationaliseren met haar eigen adviesbureau. In enkele gevallen had ze zelfs bedrijven doorverwezen naar EEN. “Dit bedrijf maakt pakkingmateriaal van champignons. Ik heb hen als eerste concreet over EEN geïnformeerd.” Het mooie innovatieve bedrijf doet het nog steeds goed. “Ze vallen op, want ze hebben vorig jaar een innovatieprijs gewonnen.”
EEN biedt naast het internationale netwerk en de profielen handelsmissies en B2B matchmakingevents op grote internationale beurzen aan. René de Groot van de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij (BOM) hielp zijn eerste bedrijven door een handelsmissie naar Finland en Duitsland en het ontvangen van buitenlandse bedrijven in Eindhoven. “Hierdoor ben ik in contact gekomen met het netwerk en van daaruit ben ik bij allerlei bedrijven gekomen”, geeft René aan. “Tijdens het bezoek werden allerlei projectideeën besproken en uitgewisseld, met onder andere kennisinstellingen. Daar was het mee begonnen.”
Na deze eerste bedrijven hebben de EEN-adviseurs nog vele andere mogen ondersteunen. Achter ieder bedrijf schuilt een unieke vraag en dat resulteert in een unieke ervaring voor de adviseurs. Heb jij een unieke vraag voor de EEN-adviseur in jouw regio? Neem dan contact op met René de Groot om gebruik te maken van de diensten van EEN.