Terug naar actueel

Lemken bouwt in Brabant de fabriek voor landbouwmachines van de toekomst

22 maart 2022
6232ee78a4143

Bedrijventerrein Nieuw Prinsenland  ligt er nog wat verlaten bij. Maar over ruim twee jaar zal het er gonzen van activiteit. Lemken, een Duitse producent van landbouwmachines, zal er dan haar nieuwe ontwikkelings- en productiefaciliteit in gebruik nemen. In de nieuwe vestiging komen zeker 80 mensen te werken. Dat mag zogezegd in de krant. Noord-Brabant is traditioneel sterk in de maakindustrie, maar het gebeurt niet elke dag dat een groot internationaal bedrijf ervoor kiest om in Nederland te ontwikkelen én te produceren.

Dat is deels te danken aan Iljan Schouten. Hij is directeur van machinefabriek Steketee uit Stad aan ’t Haringvliet. Dit bedrijf is gespecialiseerd in onkruidtechnologie en cameragestuurde machinerie. Het werd in 2018 door Lemken overgenomen. “De 40 werknemers van Steketee waren er bij de overname niet helemaal gerust op. Wat wil zo’n grote speler, die wel 1700 mensen in dienst heeft, met ons bedrijf? Blijven we eigenlijk wel in Nederland? Maar de afgelopen 3,5 jaar hebben we laten zien wat Steketee waard is. We hebben een jaarlijkse groei kunnen tonen van 25 tot 30 procent. Vorig jaar steeg de omzet zelfs met 40 procent. Zo hebben we de leiding van Lemken kunnen overtuigen om hier te blijven. Sterker nog: om in Nederland uit te breiden en te investeren”, vertelt Schouten.

Het gebeurt niet elke dag dat een groot internationaal bedrijf ervoor kiest om in Nederland te ontwikkelen én te produceren.

Na het groene licht uit Duitsland ging Schouten op zoek naar een locatie. Hij had een lijstje met eisen dat hij voorlegde aan de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). Ook REWIN, de ontwikkelingsmaatschappij die zich specifiek op West-Brabant richt, had een belangrijke stem in het kapittel.

BOM wees Schouten op de mogelijkheden van het bedrijventerrein Nieuw Prinsenland in Dinteloord. “De provincie Brabant is historisch gezien sterk verbonden met landbouw”, zegt Taminiau. Hij voert bij BOM de afdeling aan die gaat over buitenlandse investeringen. “De landbouw maakt momenteel een grote verandering door. Wij proberen die transitie in de sector van agrovoeding en biologisch gebaseerde landbouw zo goed mogelijk te faciliteren. Het mooie van Nieuw Prinsenland is dat daar een cluster wordt ontwikkeld van hoogstaande en innovatieve landbouw.”

Schouten kijkt tevreden terug op de samenwerking met BOM en REWIN. “De locatie die we hebben gevonden is een mooie en hoogwaardige locatie die dichtbij onze huidige plek ligt. Het biedt bovendien als innovatieve agrofoodcluster een flink aantal andere voordelen.” Het cluster, dat in volle ontwikkeling is, heeft als ankerpunt een fabriek van Cosun Beet Company (voorheen Suikerunie, onderdeel van Royal Cosun). “De mogelijkheid om op dit terrein samen te werken is veelbelovend. Cosun heeft op Nieuw Prinsenland haar innovatiecentrum waar zij werken aan de toekomst van de bietenteelt. Wij staan daar dichtbij, omdat we machines hebben die specifiek bedoeld zijn voor duurzame gewasverzorging in de bietenteelt."

6232f10c209eb

Bovendien biedt Nieuw Prinsenland aanknopingspunten met Brainport. “BOM heeft ons sterk geïnspireerd om in de toekomst samenwerking te gaan zoeken met partijen uit de Brainportregio. We hebben al contacten met Wageningen University & Research en zouden graag met andere partners samenwerken”, zegt Schouten. De nadruk van Lemken op innovatie is terug te zien in het plan van aanpak van de 4,9 hectare oppervlakte op Nieuw-Prinsenland. “Behalve een productiefaciliteit en een R&D-afdeling gaan we ook een experience center opzetten. Daarin willen we klanten wereldwijd maar ook studenten ontvangen, en plaats bieden aan start-ups in de agrofood sector om die te helpen met de industrialisatie van hun ideeën.”

De productiefaciliteit moet dé fabriek van de toekomst worden. Schouten is momenteel druk aan het sparren met ontwerpers en architecten over hoe de fabriek vorm moet krijgen. “Het is niet zo moeilijk om de fabriek voor schoffelmachines voor de komende vijf jaar in te richten. Maar ik wil dat we ook klaar zijn voor de verdere toekomst. De trend gaat naar autonome voertuigen en robotica. Daarop moeten we inspelen door de ruimtes bedoeld voor bijvoorbeeld de lasrobot of het magazijn zodanig flexibel in te richten. We willen in Brabant een fabriek bouwen voor machines die nog niet bestaan. Het is een kwestie van vooruit denken.”

De toekomst van Lemken op Nieuw Prinsenland lijkt hoe dan ook veelbelovend. Juist Steketee’s specialisaties zijn tegenwoordig veelgevraagd: mechanische schoffeltechnologie en camerastuursystemen. Mechanisch schoffelen is weer helemaal in de mode. Nieuwe technieken laten zien dat mechanische schoffelmachines niet alleen leiden tot duurzamere opbrengsten, maar ook effectief in gebruik zijn.

© fotografie: Martin de Vries

Meer weten?

Thijs Taminiau BO Mklein 1

Thijs Taminiau

Teamlead Foreign Investments
Bekijk alle medewerkers

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures