Enig idee wat de grootste nationale handelspartners voor de Amerikaanse staat Arizona zijn? Mexico en Canada staan vanzelfsprekend op nummer 1 en 2. Maar op de derde plaats staat verrassend genoeg Nederland. Geen wonder dat Sandra Watson, president en CEO van de Arizona Commerce Authority, Nederland en Vlaanderen koos voor haar handelsmissie.
Watson en haar delegatieleden – zo’n dertig vertegenwoordigers van bedrijven, overheidsinstellingen en kennisinstituten – bezochten dinsdag semicon-hoofdstad Eindhoven als cruciaal onderdeel van de trip. Het bezoek volgt op een succesvolle uitwisseling vorig jaar, toen een Nederlandse delegatie Arizona bezocht en de basis legde voor een stevig partnerschap.
Watson benadrukte het voortzetten van deze cross-continentale relatie, met name in de halfgeleider-, ruimtevaart- en defensie-industrie. “We zijn hier om die relatie te verstevigen,” zei Watson en benadrukte daarbij wat Arizona in zo’n relatie te bieden heeft. “Alleen al in de halfgeleiderindustrie hebben we de afgelopen jaren meer dan 100 miljard dollar aan investeringen gezien. Dit is naast andere groeiende industrieën in onze staat, zoals lucht- en ruimtevaart en defensie.”
Broedplaats voor semicon
Watson vertelde dat Arizona een lange geschiedenis heeft in het stimuleren van groei in deze sectoren, teruggaand tot de jaren ’40. “Motorola zette rond 1948 zijn eerste vestigingen op in Arizona, gevolgd door defensiebedrijven die gedurende vele decennia zijn gegroeid,” zei ze. “De halfgeleiderindustrie breidde zich verder uit toen Intel zich in 1979 vestigde. Vandaag de dag hebben we belangrijke partners zoals ASML en NXP, wat wijst op een enorm potentieel voor gezamenlijke expansie.” Arizona heeft ook grote fabrieken van TSMC en Intel binnen haar grenzen, waardoor het een broeinest voor semicon is geworden.
Watson ziet veel overeenkomsten tussen haar staat en Nederland, niet alleen vanwege de focus op industrieën zoals semicon, maar ook vanwege een manier van opereren. Ze prees het ecosysteem in Eindhoven, waar overheid, industrie en academische wereld samenwerken. “Dit ecosysteem past bij Arizona’s benadering van economische ontwikkeling,” aldus Watson. “Deze relaties zijn essentieel voor het bevorderen van onze economieën en het voldoen aan de behoeften van de particuliere sector.”
De Nederlands-Arizonese groep gebruikte paneldiscussies, matchmaking-sessies en een borrel met bitterballen om de reeds bestaande banden verder aan te halen. Watson toonde zich enthousiast over de initiatieven van de Brabantse Ontwikkelings maatschappij (BOM). “We zetten ons in om kansen te benutten die zowel Arizona als Nederland ten goede komen”, besloot ze en beloofde verdere inspanningen om deze dynamische relatie te bevorderen.
MKB en startups
Watsons inleiding viel in goede aarde bij BOM-directeur Brigit van Dijk – Van de Reijt. Zij voegde eraan toe dat deze drang naar samenwerking niet beperkt blijft tot overheden, kennisinstellingen en de grote bedrijven. “Zeker hier op de High Tech Campus praten we veel over deze bekendere namen. En terecht! Maar het is cruciaal om je bewust te zijn dat het niet alleen om de grote namen gaat. Wat ook heel belangrijk is, zijn de mkb’s en de startups. Hier op High Tech Campus komt dat allemaal samen, inclusief de kennisinstellingen. Dat is echt de motor achter innovatie en ondernemerschap. Hier in Brabant hebben we de afgelopen vier jaar een toename van ruim 20% gezien als het gaat om startups. En nogmaals, dat is allemaal dankzij die samenwerking. We hebben jonge startups nodig om die innovatie en groei te stimuleren, om impact te genereren. Vervolgens komt het aan op het ecosysteem: om die startups te laten slagen hebben we ook kapitaal nodig en samenwerking met grote instellingen en bedrijven zoals hier in deze zaal, zowel uit Arizona als uit de Brainportregio.”
Paneldiscussies
In twee paneldiscussies onder leiding van de bestuursvoorzitter van Holland High Tech, Marc Hendrikse, verduidelijkten de Nederlandse afgevaardigden de hoogtepunten van de lokale kansen in semicon en aerospace & defense. Ze bespraken de enorme talentuitdaging, óók vanwege de uitbreiding van ASML en de daaraan gekopelde supply chain die de komende vijf of zes jaar minstens 60.000 nieuwe banen zal opleveren. In de discussie ginge het ook veel over de cruciale samenwerking tussen bedrijven als VDL, NXP en ASML met kennisinstituten als de TU Eindhoven. Een bijzondere positie in die relatie was weggelegd voor TNO, van oudsher de verbinding tussen bedrijfsleven en onderzoek. Daarnaast kregen de specifieke kansen in technologieën als quantum en geïntegreerde fotonica de aandacht van de aanwezigen uit beide groepen – niet alleen tijdens de paneldiscussies maar ook in de matchmaking na afloop.
Twee regio’s, beide trots op hun positie in het hart van de halfgeleiderindustrie, vonden elkaar – opnieuw. Op basis van de resultaten van de matchmaking-sessies concludeerden afgevaardigden aan beide zijden van de Atlantische Oceaan dat dit nog maar het begin was van de (verdere) samenwerking.
Dit artikel werd geschreven in samenwerking met en gepubliceerd op Innovation Origins.