De Brabantse Ontwikkelings Maatschappij heeft samen met Provincie Noord-Brabant, REWIN, Brainport Development en AgriFood Capital een samenwerkingsovereenkomst getekend over innovatie in de voedselketen. Doel van de innovatieagenda is om het netwerk te versterken van innovatieve bedrijven die samen aan nieuwe innovaties voor de voedselketen werken.
De overeenkomst is een belangrijke stap in de samenwerking tussen Brabantse partners in de voedselketen. Duurzaamheid en circulariteit zijn daarbij leidend. Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel en Natuur: “Door hightech innovaties slim te koppelen aan de uitdagingen in de landbouw en voedselketen kunnen we onze voedselproductie beter in balans brengen op sociaal, ecologisch én economisch niveau.”
Innovatieagenda Landbouw en Voedsel van start
Voedselproductie in balans
In de innovatieagenda staan deze Brabantse missies centraal: een duurzamere productie van ons eten, versterking van natuur en landschap en de verbetering van de leefomgeving voor de Brabander. Bovendien moet het leveren van nieuwe waarden een betere beloning opleveren voor de ondernemer. Innovaties zijn de sleutel tot het vervullen van deze missies en maken het mogelijk om nieuwe economie te ontwikkelen voor de toekomst. Martijn van Gruijthuijsen, gedeputeerde Economie, Kennis en Talentontwikkeling: “Innovaties zijn de sleutel om oplossingen te vinden voor deze maatschappelijke uitdagingen en een toekomstbestendige economie en landbouw te ontwikkelen richting 2030. Daar gaan we met deze Brabantse partners en de innovatieagenda een impuls aan geven door bruggen te slaan tussen Landbouw en Voedsel, High Tech en Data.”
Concrete thema’s
De Brabantse partners gaan zich richten op innovaties op het gebied van ‘smart farming plantaardig’, ‘smart farming dierlijk’, ‘eiwittransitie’, ‘tegengaan verspilling en reststroomverwaarding’ en ‘future food’. Daar moeten concreet uit te voeren programma’s en projecten voor opgezet worden die bij dragen aan het herstel van een systeem dat uit balans is geraakt door een eenzijdige focus op maximale output tegen minimale kosten. Overigens zijn naast de ondertekenaars ook andere partijen van harte welkom hun toegevoegde waarde te leveren.
“Deze innovatieagenda op het gebied van landbouw en voedsel is wat mij betreft nu al een succes”, zegt Joep Brouwers, Manager Ecosystems Development bij de BOM. “Niet om wat er nog komen gaat, wat ongetwijfeld heel veel mooie dingen voor ondernemers met zich mee gaat brengen, maar vooral omdat we erin geslaagd zijn om met heel veel partijen tot een hecht samenwerkingsverband te komen.”