De afgelopen 6,5 jaar maakten campussen en science parken in Nederland een spectaculaire groei door: 22.000 nieuwe banen bij 3.000 bedrijven. Brabant speelt hierin een hoofdrol, met enkele van de meest toonaangevende campussen van het land, zoals de Brainport Industries Campus in Eindhoven, de High Tech Campus Eindhoven, de TU/e, Pivot Park in Oss en Gate2 in Gilze-Rijen. Deze campussen fungeren als katalysatoren voor technologische innovatie en economische groei, mede mogelijk gemaakt door de ondersteuning van BOM.
Campussen als broedplaatsen van innovatie
Op de 20 grootste campussen in Nederland zijn de afgelopen jaren 22.000 nieuwe banen gecreëerd. Dertien van deze campussen, waarvan drie in Brabant, zijn goed voor 85% van deze groei. Onderzoek van Buck Consultants International onderstreept dat deze campussen een sleutelrol vervullen in het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering, energietransitie en de toekomst van voedselproductie.
Brabant als magneet voor bedrijven en talent
Met zeven campussen, verdeeld over drie ontwikkelingsfases, biedt Brabant een krachtig ecosysteem dat bedrijven aantrekt, laat groeien en innoveert:
- Volwassen campussen: High Tech Campus Eindhoven, TU/e Campus en Brainport Industries Campus zijn internationaal erkende hubs die grote technologiebedrijven aantrekken, startups ondersteunen via incubators en accelerators, en duizenden hoogwaardige banen bieden in sectoren zoals halfgeleiders, kunstmatige intelligentie en precisietechnologie.
- Groeicampussen: Campussen in ontwikkeling, zoals Pivot Park in Oss (life sciences) en Automotive Campus in Helmond (mobiliteit), zien een jaarlijkse groei van 15-20% in bedrijven en banen dankzij gerichte investeringen in gespecialiseerde infrastructuur, faciliteiten voor scale-ups en samenwerking met onderwijs- en onderzoeksinstellingen.
- Campussen in ontwikkeling: Locaties zoals Spoorzone Tilburg (data en IT) en Gate2 (aerospace en simulatie) richten zich op het opbouwen van innovatieve netwerken, het aantrekken van talent en het ontwikkelen van baanbrekende samenwerkingsprojecten.
Deze campussen versterken de regionale economie door bedrijvigheid en werkgelegenheid drie tot vier keer sneller te laten groeien dan in omliggende gebieden, terwijl ze ook bijdragen aan de ontwikkeling van innovatieve netwerken en een toekomstgericht ecosysteem.
Samenwerking als sleutel tot succes
Het succes van Brabantse campussen is te danken aan de samenwerking tussen kennisinstellingen, bedrijven en overheden. Bij BOM werken we aan sterke innovatiehubs door bedrijven integraal te ondersteunen met
- Ontwikkelen: het ondersteunen van bedrijven bij de ontwikkeling van toekomstbestendige verdienmodellen. We kijken wat nodig is om het innovatie-ecosysteem te versterken.
- Investeren: we leveren kennis en risicokapitaal, zodat startups en scale-ups doorgroeien naar de volgende fase in hun ontwikkeling.
- Internationaliseren: we trekken innovatieve buitenlandse bedrijven aan en ondersteunen Brabantse ondernemers bij hun internationaal groei.
Samen bouwen aan impact
Brabant laat zien dat innovatie en samenwerking hand in hand gaan. Met campussen als fundament werken we aan economische groei en maatschappelijke vooruitgang. Hier in Brabant gebeurt het – van wereldwijde doorbraken in technologie tot duurzame oplossingen voor morgen.
Bron: Onderzoek naar de ontwikkelingen van campussen/science parken in Nederland, Buck Consultants International, december 2024.