Van een oude industrie naar een modern startup-ecosysteem. Noord-Brabant is de innovatiemotor van Nederland, met meer dan 1.400 startups. 'Het Geheim van Brabant' is een 5-delige podcastserie van MT/Sprout, waarin journalist John van Schagen uitzoekt hoe de provincie zichzelf opnieuw uitvond, welke factoren aan het huidige succes bijdragen en wat de uitdagingen zijn voor de toekomst.
Aflevering 1: Van lijden naar leiden
Een economie in het slop en de werkloosheid historisch hoog. Eind jaren 80 staat Brabant er beroerd voor. Een kwart van de beroepsbevolking zit werkloos thuis. Drie mensen steken vervolgens de koppen bij elkaar en zetten een transformatie in gang die van Brabant de meest innovatieve provincie van Nederland zal maken. In deze eerste aflevering gaat John van Schagen in gesprek met emeritus hoogleraar Techniekgeschiedenis van de TU/e Eindhoven Harry Lintzen. Hij vertelt over die moeilijke periode van weleer en legt uit welke gedaantewisseling de provincie onderging.
Meer weten? Beluister de podcast hier onder (slechts 13 minuten) of lees hier meer.
Aflevering 2: het eco-systeem
Van duurzame energie tot gezond ouder worden. Start-ups en scale-ups zijn een belangrijke schakel in het oplossen van grote maatschappelijke uitdagingen.
In Brabant opereren al die startende en vaak snel groeiende bedrijfjes in een heus ecosysteem. Met onderwijsinstellingen, begeleidende partijen zoals de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij, grote corporates en een actieve overheid. John van Schagen zoekt in deze 2e aflevering uit hoe zo'n ecosysteem werkt, wie daar allemaal bij betrokken zijn en wat het doet met de innovatieslagkracht van de provincie.
Meer weten? Beluister de podcast hier onder (slechts 12 minuten) of lees hier meer.
Aflevering 3: De praktijk
Salvia Bio Electronics werkt aan een technologie die het leven van mensen met migraine aanzienlijk verbetert. Het is één van de circa 300 bedrijven op de High Tech Campus in Eindhoven. John van Schagen gaat in deze 3e aflevering in gesprek met co-founder Hubert Martens. Die legt uit waarom de ontwikkeling van zijn product op deze locatie een stuk sneller gaat. Dit heeft onder meer te maken met de nabijheid van kennis, beschikbare faciliteiten zoals cleanrooms en een actieve regionale ontwikkelingsmaatschappij die al in een vroegtijdig stadium bereid bleek om zijn bedrijf te funden. 'We waren toen nog niet veel meer dan een idee in een PowerPoint.'
Aflevering 4: De uitdagingen
De economie van Brabant dendert onverminderd door. Ruim de helft van alle patentaanvragen in ons land komt inmiddels uit deze provincie. Toch biedt dat succes gaan garantie op een zorgeloze toekomst. In deze 4e aflevering draait het allemaal om de uitdagingen waar ze in Brabant mee moeten dealen. Zo is het voor veel innovatieve bedrijven steeds lastiger geworden om goede mensen te vinden. Ook het investeringsklimaat is volgens betrokkenen reden tot zorg. John van Schagen spreekt hierover onder meer met Constantijn van Oranje, de voorman van Techleap.
Aflevering 5: Wereldverbeteraars
Brabant telt ruim 1.400 startups. Hoe zorg je er nu voor dat een flink deel van die startende techbedrijfjes overleeft? Onderdeel van het startup-ecosysteem is een web aan begeleiders en hulpprogramma's. Denk bijvoorbeeld aan het Investor Readiness Program van de BOM. De drie finalisten van de Brabant40 Award vertellen hoe die support hen heeft geholpen om door te stoten naar de volgende fase van hun bestaan. 'Ik moest ineens 50 potentiële klanten bellen', zo vertelt één van hen.
MT/Sprout was partner van het startup-event LEVEL UP 2023, dat op 25 september plaatsvond in samenwerking met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), Braventure, AgriFood Capital, Brainport Development, Midpoint Brabant, REWIN, Bossche Investerings Maatschappij (BIM) en The Gate. De podcastserie ‘Het Geheim van Brabant’ is in aanloop naar het evenement gemaakt op initiatief van MT/Sprout.