Op 21 januari 2021 opende gedeputeerde Van Gruijthuijsen van Economie, Kennis en Talentontwikkeling samen met zijn collega staatssecretaris Katrin Schütz van Baden-Württemberg het nieuwe internationaal Fieldlab Artificial Intelligence for Digital Twins (AI4DT).
Het Fieldlab "Artificial Intelligence for Digital Twins" is de start van een Nederlands-Duits netwerk van Fieldlabs voor het mkb en is tot stand gekomen door intensieve samenwerking tussen het landelijk bureau Smart Industrie, het Fraunhofer Institut für Produktiontechnik und Automatisiering Stuttgart, Steinbeis Transferzentrum für Industrie 4.0 und Digitalisierung, Brainport Industries, de Fieldlabs en onderwijsinstellingen op de Brainport Industries Campus, het Ministerie für Wirtschaft, Arbeit und Wohnungsbau en de provincie Noord-Brabant. De samenwerking beoogt mbk-ers te ondersteunen bij het toepassen van Artificial Intelligence en Digital Twins.
Virtuele wereld verbinden met echte wereld
Digital Twins verbinden de virtuele wereld met de echte wereld en zijn virtuele afbeeldingen van echte productmachines, producten of systemen, inclusief hun eigenschappen, gedragingen en toestand. Door de modellen te koppelen aan real-time informatie en hierop artificial intelligence tools los te laten, kunnen processen, machines e.d. geoptimaliseerd worden en is een productiviteitsverbetering van tot wel 25% mogelijk.
Fieldlab ondersteuning mkb
Mkb-ers zullen met vele vragen kampen alvoren ze in deze technologieën gaan investeren. Dit is precies waar het Fieldlab in gaat voorzien. Door de krachten te bundelen en slim van elkaars faciliteiten, kennis en ervaringen in Duitsland en Brabant gebruik te maken, zal het Fieldlab een laagdrempelige toegang bieden voor mkb-ers en met hen de weg vrij maken voor slimme toepassingen van deze technologieën in de bedrijven.
Wat gaan we samen doen?
De activiteiten van het Fieldlab omvatten:
- een competentiegids;
- netwerkbijeenkomsten;
- gerichte actieve matchmaking op specifieke thema's;
- virtuele fora;
- expertpanel bijeenkomsten;
- opwerken van projecten met en tussen mkb-ers;
- bedrijfsbezoeken en bezoeken aan kennisinstellingen;
- B2B virtuele samenwerkingsplatformen;
- transfer-en communicatie vna kennis.