Van zorginstellingen en bedrijventerreinen tot campussen en dorpshuizen: de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) helpt steeds meer bedrijven en instellingen bij verduurzaming van hun gebouwen. “Als je als bedrijf je panden wilt verduurzamen, dan is er meer mogelijk dan je denkt.”
In 2050 moeten in Nederland 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen verduurzaamd zijn. Dat betekent onder andere dat ze goede isolatie hebben, duurzame warmte, koude en groene stroom gebruiken en zoveel mogelijk energie zelf opwekken. “Hier is veel winst te behalen”, stelt Jack Wasser, Projectontwikkelaar Energietransitie gebouwde omgeving bij de BOM. “Bestaande gebouwen zijn vaak slecht geïsoleerd en gebruiken veel fossiele energie, waardoor ze verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de CO2-uitstoot.”
Om de klimaatdoelen te halen, moet hier zo snel mogelijk verandering in komen. Daarom zet de BOM zich samen met partners al jaren in voor verduurzaming van commercieel en maatschappelijk vastgoed. "Veel partijen erkennen dat ze iets met hun panden moeten, maar weten niet goed waar ze moeten beginnen”, zegt Wasser, die in zijn werk veel pandeigenaren spreekt. “Wij helpen ze om de juiste aanpak te kiezen en verstrekken indien nodig financiering vanuit Energiefonds Brabant.”
Energy as a Service
Daarvoor maakt de BOM steeds vaker gebruik van het ESCo-model. Per project tuigt BOM samen met een partner een zogeheten Energy Service Company (ESCo) op, die zorg draagt voor de realisatie, financiering en exploitatie van de energiebesparende maatregelen. De pandeigenaar of -gebruiker betaalt een maandelijkse, vaste vergoeding aan de ESCo voor de geleverde energiediensten. Wasser: “Hierdoor kunnen eigenaren hun vastgoed verduurzamen zonder zelf extra te investeren, zonder zorgen over onderhoud en mét zekerheid over de besparing en de klimaatwinst.”
Brainport Industry Campus
Een goed voorbeeld is de volledig gasloze Brainport Industries Campus (BIC). Daar richtten BOM en Equans samen BIC Utility op, een ESCo die BIC en zijn huurders tot minimaal 2033 van 100% duurzame stroom, water, warmte en koude voorziet. De huurders worden zo ondersteund bij hun duurzaamheidsambities en betalen BIC Utility een maandelijkse vergoeding op basis van hun gebruik.
Verduurzaming vastgoed Gemeente Halderberge
Ook voor de verduurzaming van maatschappelijk vastgoed ziet Wasser in ESCo’s dé oplossing voor de toekomst. “Het mooie is dat de risico’s, investering en inspanningen bij de ESCo-partner liggen. Deze vorm van volledige ontzorging is een mooi extra zetje om tot verduurzaming over te gaan.” Niet gek dat gemeente Halderberge wel oor had naar het ESCo-principe bij het verduurzamen van hun leegstaande kerk, die ze ook nog eens omdopen tot dorpshuis. Hoewel het ESCo-principe op deze specifieke casus niet toepasbaar blijkt, behoort het zeker tot de opties voor toekomstige verduurzamingsprojecten.
Toch is het traject dat Gemeente Halderberge met BOM en ESCo-partner OVVIA is aangegaan, niet voor niets geweest: mede dankzij de verduurzamingsroutekaart van OVVIA is de DUMAVA-subsidie toegewezen. Ontdek hoe BOM en OVVIA hebben bijgedragen in de verduurzaming van het monumentale pand.
Wil jij ook maatschappelijk of commercieel vastgoed verduurzamen zonder zelf grote investeringen te doen? Neem contact op met Jack, hij staat je graag te woord over het ESCo-principe.