Terug naar actueel

Energy Transition Readiness Model: jouw praktische gids in de energietransitie

20 juni 2024
I Stock 1494747171

De manier waarop bedrijven en organisaties met de energietransitie omgaan, verschilt enorm. Veel bedrijven en organisaties willen wel verduurzamen, maar weten niet goed waar te beginnen. Andere bedrijven zijn al volop bezig met de energietransitie maar lopen tegen grenzen aan. Kortom: het is een ingewikkeld vraagstuk waar veel professionals  mee te maken hebben. Maar er gloort hoop aan de horizon: het Energy Transition Readiness Model leid je door deze complexe transitie heen. 

Het Energy Transition Readiness Model (ETR model) is een baanbrekende nieuwe methode om te meten hoe ver jouw organisatie al is in de energietransitie én waar de kansen liggen om je organisatie verder te verduurzamen op het gebied van energie. Het model is ontwikkeld door onze collega Jack Wasser, Programma Manager Duurzame Energie bij BOM, samen met professor Anna Sabidussi, Directeur van het Center of International Business Research bij de HAN Hogeschool. Het gerenommeerde International Journal of Sustainable Energy Planning and Management publiceerde recent zelfs een artikel over het ETR model. De hoogste tijd om eens te kijken hoe het jouw organisatie verder kan helpen in de energietransitie.

Het Energy Transition Readiness Model:

  • Geeft je inzicht in waar jouw bedrijf nu staat op het gebied van verduurzaming
  • Is een waardevol benchmarkinstrument, waarmee je de ETR van je bedrijf kunt vergelijken met soortgelijke organisaties binnen je branche
  • Identificeert gebieden waar kansen liggen om (verder) te verduurzamen
  • Kijkt daarbij naar de hele organisatie, en niet naar één geïsoleerde afdeling of proces
  • Komt met praktische, concrete en maatwerk inzichten, waarmee jouw organisatie doelgerichter veranderingen en verbeteringen kan doorvoeren in de dagelijkse bedrijfsvoering en het beleid

ETR model: praktijkgericht advies

Onderscheidend aan het ETR model is dat inzoomt op bedrijfsniveau, waar bestaande modellen zich richten op landelijk of sectorniveau. De focus op de specifieke situatie van het eigen bedrijf of de eigen organisatie maakt de uitkomsten van het model voor bedrijven veel relevanter, concreter en beter toepasbaar.

‘We misten iets in de gevestigde energietransitie-modellen. We merken dat bedrijven behoefte hebben aan meer sturing in dit complexe veranderproces. Met het ETR model willen we bedrijven tastbare hulp bieden in het verduurzamen van hun organisatie, en inzichten als: waar sta ik nu? Hoe doen we het eigenlijk? En wat kunnen we leren van anderen?,’ aldus Jack.

We misten iets in de gevestigde energietransitie-modellen. We merken dat bedrijven behoefte hebben aan meer sturing in dit complexe veranderproces.
Jack Wasser - Programma Manager Duurzame Energie, BOM
Executive Summary | Energie Transition Readiness Model

Executive Summary | Energie Transition Readiness Model

Het Energy Transition Readiness Model (ETR model) is een praktische gids om je te helpen navigeren door het landschap van de energietransitie. Bekijk hoe het model werkt.

Lees verder op Digitaloceanspaces

Voor iedereen die (verder) wil verduurzamen

Het ETR model is interessant voor iedere organisatie, ieder bedrijf of instelling die (verder) wil verduurzamen op het gebied van energie. Denk daarbij aan zorginstellingen, productiebedrijven, retail enzovoort. Er zijn daarbij geen restricties aan grootte van het bedrijf, sector of afdeling binnen de organisatie. Of je nu aan het begin staat van de verduurzamingsreis of al veel stappen hebt gezet richting de energietransitie; het ETR model geeft jou de inzichten en praktische tips om een stukje dichter bij jouw duurzaamheidsambities te komen.

Maar dat is niet alles: “De aanpak die wij voorstellen biedt voordelen op meerdere niveaus, die verder reiken dan individuele organisaties. Door ontwikkelingen en trends in de sector te benchmarken, en zo een solide basis te bieden voor gerichte beleidsinterventies, zorgen we voor een integrale aanpak van de energietransitie,” aldus coauteur Anna.

Met het ETR model willen we bedrijven tastbare hulp bieden in het verduurzamen van hun organisatie, en inzichten als: waar sta ik nu? Hoe doen we het eigenlijk? En wat kunnen we leren van anderen?
Jack Wasser - Programma Manager Duurzame Energie, BOM

Verduurzamen, waarom zou je?

Om klimaatverandering tegen te gaan, zijn structurele veranderingen in het wereldwijde energiesysteem noodzakelijk. Bedrijven en organisaties hebben een groot aandeel in het totale energieverbruik in Nederland. Verduurzaming van bedrijven kan daarom direct veel impact hebben. Niet alleen wetten en regelgeving, maar ook klanten, medewerkers en leveranciers stellen steeds hogere duurzaamheidsverwachtingen, of zelfs -eisen waaraan bedrijven dienen te voldoen. Maar ook de financiële voordelen van het verduurzamen zijn natuurlijk een interessante incentive. Denk bijvoorbeeld aan de stijgende gasprijzen van de afgelopen jaren: door voor een duurzamer alternatief te gaan, kun je op die kosten besparen. Door inzichten die het ETR model oplevert, kun je nog gerichter maatregelen gaan treffen om bijvoorbeeld die energiebesparingen te gaan realiseren.

Het ETR model toepassen?

Ben jij benieuwd of jouw organisatie Energy Transition Ready is en kun jij praktische tips voor het behalen van je duurzaamheidsdoelstellingen gebruiken? Achter de schermen wordt hard gewerkt om het ETR-model voor het grote publiek beschikbaar te stellen.

Wil je meer weten over dit model en hoe je dit voor jouw organisatie kunt toepassen? Bekijk hier de executive summary of neem contact op met Jack en Anna via researchcenter.isb@han.nl

Meer weten?

Jwasser bom nl

Jack Wasser

Projectontwikkelaar Energietransitie gebouwde omgeving
Bekijk alle medewerkers

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures