Terug naar actueel

Dit zijn de winnaars van de Gerard & Anton Awards 2022

10 oktober 2022
633ffc08c2b43

Baanbrekende kankerbehandelingen, een cognitieve voetbaltraining en een klimaatneutrale warmtebatterij. De kersverse winnaars van de Gerard & Anton Awards werden bekendgemaakt tijdens het LEVEL UP evenement op de High Tech Campus in Eindhoven. De award wordt elk jaar uitgereikt aan de 10 meest veelbelovende start-ups uit de Brainportregio. Dit jaar zijn 8 van de 10 winnaars BOM-portfoliobedrijven.

Wethouder van de gemeente Eindhoven en jurylid Stijn Steenbakkers is blij met de winnaars van dit jaar. “Ik vind het heel bijzonder dat we al zeven jaar een lijst hebben van keer op keer ruim 50 startups die in aanmerking komen. En dat ook dit jaar de keuze om tot een lijst van 10 (+1) te komen weer moeilijk was, is een understatement.” De uiteindelijke winnaars zijn door een onafhankelijke jury geselecteerd.

Houd deze start-ups goed in de gaten de komende tijd, beste mensen. Stuk voor stuk prachtige bedrijven die de samenleving vooruit helpen.
Bert-Jan Woertman - jurylid Anton & Gerard Awards

‘De wereld moet weten dat ze bestaan’

Een van de winnaars van dit jaar is Ambagon Therepeutics, die bezig is met de ontwikkeling van een innovatief kankermedicijn op basis van goedaardige eiwitten. “Vorig jaar vroeg ik in een zaal vol met 60 man hier in Eindhoven wie het bedrijf kende, en niemand stak zijn hand op. En moet je zien wat ze nu allemaal te weeg brengen. Onlangs haalden ze nog 85 miljoen op. Of wat dacht je van InnoSIGN, die acht miljoen ophaalde om hun mRNA-gebaseerde tests verder te ontwikkelen om kanker- en immuuncellen op te sporen. Dat is toch ontzettend mooi nieuws? Door middel van deze awards bieden we een podium aan al deze innovatieve bedrijven. De wereld moet weten dat ze bestaan.”

Een toverdrank

Hoe het komt dat er elk jaar weer zo’n enorme hoeveelheid veelbelovende start-ups in de Brainportregio te vinden zijn? “Dat is een vraag die ik mezelf elk jaar opnieuw stel. Het lijkt wel alsof de regio een soort toverdrank is voor tech start-ups”, gaat Woertman verder. Er zijn meerdere ingrediënten die ervoor zorgen dat de voedingsbodem er zo vruchtbaar is. “Startende bedrijven hebben hier de gelegenheid om te netwerken met grote bedrijven als NXP, Philips en ASML. Daarnaast houdt ook de universiteit, waar veel tech spin-offs uit ontstaan, nauwe contacten met het bedrijfsleven. Zo weten start-ups, techgiganten en investeerders elkaar gemakkelijk te vinden.”

Ook Steenbakkers prijst het bedrijfsklimaat in de regio. “Hier, in Brainport Eindhoven, maken we de toekomst. Er wordt hier gewerkt aan echte oplossingen voor de verschillende uitdagingen die we als land hebben op onder meer het gebied van energie, mobiliteit en zorg. Innovaties en oplossingen die echt een (maatschappelijke) verandering kunnen brengen in de wereld en voor heel veel mensen.”

Start-ups zijn de toekomst

Woertman heeft er alle vertrouwen in dat start-ups van deze achtste editie van de Gerard & Anton Awards net zo succesvol zullen doorgroeien als de 70 voorgangers. “En ik ben er verschrikkelijk trots op dat we al acht jaar lang een podium kunnen bieden aan de bedrijven die het verdienen. De wereld staat voor grote uitdagingen. En ook al beginnen ze kleinschalig, innovatieve start-ups komen met oplossingen die ons in de toekomst verder kunnen helpen. ASML is tenslotte ook klein begonnen.” “Voor ons staan (Deeptech) Startups die de nieuwe BSML of CSML van de toekomst kunnen zijn”, voegt Steenbakkers eraan toe.

Dit was de achtste editie van de Gerard & Anton Awards, georganiseerd door Innovation Origins. In totaal zijn er over de jaren heen in totaal 80 winnaars bekend gemaakt.

BOM steunt veelbelovende start-ups uit de Brainportregio

8 van de 11 winnaars van de Gerard en Anton awards zijn portfolio ondernemingen van de BOM. Lees hieronder verder om meer te weten te komen over de winnaars.

Autoscriber

Autoscriber ontwikkelt AI-ondersteunde spraakherkenningssoftware die gebruikt kan worden voor het vastleggen en samenvatten van gesprekken tussen zorgprofessionals en patiënten. De software is in staat om medische onderwerpen tijdens consulten te registreren en transcriberen. Dit maakt integratie in het elektronisch patiëntendossier mogelijk. De oplossing biedt ondersteuning voor diagnostiek en gepersonaliseerde zorg.

VBTI

VBTI ontwikkelt een softwareplatform voor bedrijven werkzaam in de landbouwsector, gebaseerd op Deep Learning (DL)-oplossingen. DL-technologie biedt bedrijven een kans om hun processen en productie te automatiseren, door bijvoorbeeld hun robots en machines intelligenter te maken. Maar het is een moeilijke technologie die in de praktijk moeilijk inzetbaar is zonder de juiste expertise. VBTI AutoDL stelt klanten in staat om DL-technologie in hun toepassingen te integreren zonder zelf expert te hoeven zijn. De oplossing wordt al gebruikt in onder meer robots en camera’s.

Axelera AI

De wereld heeft behoefte aan AI-oplossingen die betaalbaar en energiezuinig zijn. Axelera AI ontwikkelt een innovatief hardware- en softwareplatform voor AI: een krachtige chip voor IoT-apparaten. De chip kan extreem hoge prestaties leveren, is energiezuinig en in staat om meerdere netwerken te ondersteunen.

Ambagon Therapeutics

Biotechbedrijf Ambagon Therapeutics richt zich op de ontwikkeling van nieuwe kankerbehandelingen. Ziekteverwekkende eiwitten spelen een rol in de het veroorzaken van verschillende kankersoorten. Ambagon ontwikkelt moleculen die ‘goede’ eiwitten toegang geven tot ziekteverwekkende eiwitten, waardoor tumorgroei kan stagneren. De molecuul koppelt de twee eiwitten aan elkaar waardoor er een soort ‘moleculaire lijm’ ontstaat. Doel is om de lijm verder te ontwikkelen tot een volwaardig medicijn.

Cellcius

Op dit moment halen we warmte voornamelijk uit gas. Cellcius wil daar verandering in brengen, door middel van een warmtebatterij die industriële restwarmte benut. Miljoenen huizen kunnen worden verwarmd, zonder extra CO2-uitstoot of extra windmolens of zonneweides. De Cellcius Warmtebatterij technologie werkt op basis van twee eenvoudige en veilige ingrediënten: zout en water.

InPhocal

InPhocal ontwikkelt een laserstraaltechnologie. De technologie werd oorspronkelijk ontwikkeld in CERN, het deeltjesonderzoeksinstituut in Zwitserland. Onder meer de chipindustrie is gebaad bij de technologie. Bij het snijden van wafers bijvoorbeeld verkleint het focussen van licht op een kleiner oppervlak de zone die wordt beïnvloed. Als het verhitte oppervlak groot wordt, kunnen chips namelijk beschadigd raken. Met hun nieuwe innovatie gaat inPhocal dit tegen.

LionVolt

Het Eindhovense LionVolt gaat vastestofbatterijen op de markt brengen. Dat moet de veiligheid van batterijen, bijvoorbeeld bij gebruik in vliegtuigen en auto’s, significant verhogen, aangezien vandaag de dag brandbare vloeistoffen gebruikt worden. Daarnaast bieden vastestofbatterijen nog andere voordelen. Ze kunnen ze sneller worden opgeladen dan de huidige lithium-ion batterijen.

LionVolt

RIFT

Met de Iron Fuel Technology™ stelt RIFT bedrijven in staat hun CO2-uitstoot te verminderen. Het gaat om een schone technologie waarbij ijzer wordt gebruikt als circulaire brandstof. Ijzerbrandstof is een goed alternatief voor gas. Doel van RIFT is om wereldwijd de energie-intensieve industrie, warmtenetten en energiecentrales van de fossiele brandstoffen af te halen.

RIFT

Pharmi

Pharmi heeft een apothekersplatform ontwikkeld genaamd MedicijnWijs. De applicatie biedt gebruikers informatie en begeleiding over het juiste gebruik van geneesmiddelen. In de app vind je tekst, video’s en animaties die de gebruikers informeren over onder meer de werking van een medicijn en de voorkomende bijwerkingen. Daarnaast richt Pharmi zich ook op het ontwikkelen van een chatbot die werkt op basis van kunstmatige intelligentie, om de medicatiezorg te vergemakkelijken.

InnoSIGN

InnoSIGN is gespecialiseerd in de precisiegeneeskunde en ontwikkelt OncoSIGNal: mRNA-gebaseerde tests die de activiteit meten van signaaltransductieroutes in kanker- en immuuncellen. Het doel is om daarmee te voorspellen hoe patiënten zullen reageren op bepaalde geneesmiddelen. De technologie wordt in eerste instantie ingezet in de oncologie, vervolgens ook voor andere auto-immuunziekten en infectieziekten.

Aristotle Technologies: Winnaar Young Talent Award

Aristotle Technologies ontwikkelt een cognitieve trainingstool voor voetballers, om gefocust te blijven bij overstimulatie van het brein. De software van Aristotle omvat wetenschappelijk onderbouwde cognitieve taken. Met een controller in de hand reageert de speler op oefeningen. Het helpt de sportwetenschappers de spelers individueel te trainen om sneller te kunnen reageren, beslissen en handelen op het veld. Onlangs ondertekende Aristotle een contract met PSV voor een langdurige samenwerking.

Dit artikel is eerder verschenen op Innovation Origins

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures