Op 15 december tijdens de AgriFoodTech vakbeurs organiseerden Provincie Noord-Brabant, de BOM en het Mikrocentrum het seminar ‘Hoe verzilver je businesskansen?’. Middels drie inspirerende lezingen en een actief tafelgesprek onder leiding van Anne Marie Fokkens (presentatrice bij Omroep Brabant) werd ondernemers verteld over de kansen en uitdagingen van ondernemen op de crossover agrofood en hightech.
Technologische ontwikkeling hand in hand met maatschappelijke acceptatie
Het seminar werd afgetrapt door Loet Visscher, clusterdirecteur Economie en Internationalisering van de provincie Noord-Brabant. Hij vertelde over de kansen en de drie hotspots van de crossover AgroFood en HighTech volgens onderzoek van Berenschot, namelijk: Smartfarming & processing, Metropolitan farming en Verlengde Houdbaarheid. Deze drie ontwikkelingen zijn dé ontwikkelingen die de komende jaren voor businesskansen gaan zorgen in Brabant. Loet drukte vervolgens de ondernemers op het hart dat technologische ontwikkeling hand in hand moet gaan met maatschappelijke acceptatie om écht een succes te worden. Als voorbeeld hiervoor nam hij de nieuwe opleiding JADS in Den Bosch, die studenten niet alleen opleidt in technische vaardigheden, maar ook aandacht besteed aan het sociale aspect van technologische ontwikkeling.
Technologie om de uitdagingen van de wereldvoedselvoorziening aan te gaan
Vervolgens sprak Frans Kampers over HighTech to Feed the World; de mogelijkheden voor toepassingen van HighTech en ICT in de topsectoren Agri & Food en Tuinbouw & Uitgangsmaterialen. En hoe deze toepassingen bij gaan dragen om de grote maatschappelijke uitdagingen op het gebied van voedselvoorziening aan te pakken. Vooral op gebied van acceptatie en vertrouwen van voedselproductie is nog veel te winnen, hier liggen veel kansen voor innovatie.
Veranderende wereld vraagt om innovatieve bedrijfsvoering
Hierna volgde de lezing van André Knol, Oprichter en directeur van Innomics: 'What the f**d? Hoe AgriFoodTech bedrijven kunnen innoveren als een startup'. André vertelde over de steeds veranderende wereld waarin oude bedrijfsvoering niet meer werkt. Bedrijven moeten denken als een start-up en zich bewegelijk (agile en/of lean) ontwikkelen. Je kunt als bedrijf niet meer een strategie uitstippelen, naar een doel waar je over 3 tot 5 jaar wil zijn. Om daar vervolgens naartoe groeien, zonder om je heen te blijven kijken. Want als je dan bij het doel aankomt, is de wereld weer veranderd. De veranderende wereld vraagt om innovatieve bedrijfsvoering.
Doorzettingsvermogen, samenwerking en gevoel onmisbaar bij ondernemen
Als laatste onderdeel van het programma vond een tafelgesprek plaats met Eline Haak van Haak Innovations, Hans Izeboud van Aris en Paul Deckers van Bodec. Zowel Bodec als Aris zitten al ruim 20 jaar in het AgriFoodTech-vak. Start-up Haak Innovations is een nieuwkomer. Dit zorgde voor een leuke dynamiek in het gesprek. Alle drie de ondernemers spraken over de kansen en problemen die zij tegen kwamen bij de ontwikkeling en het naar de markt brengen van hun innovaties. Hierbij kwam vooral de eigen motivatie, eigenwijsheid en het doorzettingsvermogen aan bod, maar de ondernemers vertelde ook over het belang van goede contacten met kennisinstituten, fijne samenwerking en een klik met de mensen en organisaties met wie zij samenwerken om hun bedrijf en innovaties te ontwikkelen. Alle drie gaven zij de aanwezigen nog een waardevolle les mee:
- Eline Haak (Haak Innovations): “Luister goed naar anderen, maar kies uiteindelijk je eigen weg op je gevoel.”
- Hans Izeboud (Aris B.V.): “Geloof in jezelf, zet door en ben eigenwijs (disruptive).”
- Paul Deckers (Bodec): “Weet dat je niet alles weet en ben niet bang om hulp te vragen.”
Meer informatie over AgriFoodTech lees je op: www.agrifoodtech.nl