Terug naar actueel

De BOM kan het dak op!

12 november 2020
5fad14242c86e

Zonnepanelen spelen een belangrijke rol in de energietransitie. Maar over de plek waar ze moeten komen is steeds meer discussie. BOM Renewable Energy start samen met Brabant Geeft Energie, de Provincie Noord-Brabant en Brabantse bedrijventerreinen een pilot om ervoor te zorgen dat meer bedrijfsdaken  worden ingezet voor het opwekken van groene stroom.

Brabant staat voor een gigantische opgave. De komende 10 jaar moet het aandeel duurzame energie naar 50 procent. Een enorme uitdaging vindt ook Linda van Hilten, Development Manager bij BOM Renewable Energy. “In het tempo waarin we nu overstappen op hernieuwbare energie wordt het heel lastig om die 50 procent te halen. We zien dat door corona bedrijven meer focussen op hun core business. Begrijpelijk, maar voor ons een extra reden om een helpende hand toe te steken. Dat doen we samen met Brabant geeft Energie, de Provincie Noord-Brabant en een aantal Brabantse bedrijventerreinen.”

Groot potentieel

Het potentieel van zonne-energie bedrijfsdaken in Nederland is groot. In ons land bevinden zich ruim 37.000 panden met een dakoppervlak groter dan 1.000 m2. Het gezamenlijk oppervlak van deze daken is bijna 140.000 ha. Zo’n 6,5% van het potentiële oppervlak van deze bedrijfsdaken is nu voorzien van zonnepanelen. Dat betekent dat nog 93,5% van het potentiële dakoppervlak beschikbaar zou kunnen zijn (Binnenlands Bestuur, 2019). Waarom wordt daar zo weinig gebruik van gemaakt?

We willen ervoor zorgen dat duurzame energie zoveel mogelijk lokaal wordt opgewekt én gebruikt.
Linda van Hilten

Van Hilten: “Dat is precies waar wij op in willen spelen met deze pilot. We zien dat heel veel bedrijven andere prioriteiten stellen. Het is natuurlijk ook niet verplicht en het is een hoop gedoe om het te regelen. Je moet investeren. De dakconstructie is soms te licht gebouwd voor zware standaard zonnepanelen. We zien ook dat grote daken niet altijd worden vol gelegd met zonnepanelen omdat bedrijven alleen aan hun eigen energiebehoefte willen voldoen, terwijl een ander bedrijf juist ruimte tekort komt om voldoende zonnepanelen te plaatsen. Dat zijn de vraagstukken waarvoor we een oplossing willen aanreiken.”

Minder kosten

“We willen ervoor zorgen dat duurzame energie zoveel mogelijk lokaal wordt opgewekt én gebruikt. Daarvoor willen we een digitaal platform introduceren waarop bedrijven lokaal energie met elkaar kunnen uitwisselen. Zo maken we het (financieel) aantrekkelijk om alle daken volledig te benutten voor het opwekken van energie, terwijl we tegelijkertijd investeren in onderlinge samenwerking. Bovendien is er zo minder energietransport nodig en hoeft het elektriciteitsnet minder of zelfs helemaal niet te worden verzwaard. Dat heeft ook weer een maatschappelijk effect, omdat het scheelt in de kosten.”

“Het aardige van lokaal opwekken en gebruiken van energie is ook dat je dit buiten de grote energieleveranciers om kan doen met dit digitale platform. De opbrengst, die anders naar grote buitenlandse aandeelhouders zou gaan, houden we op deze manier mooi in de Brabantse economie!”

Brabantse lichtgewichten

“Verder zijn er heel wat bedrijven die recht hebben op een SDE-subsidie voor het opwekken van stroom, en daar geen gebruik van maken. Vaak omdat het dak niet geschikt is voor standaard zonnepanelen. Daar proberen we een business case van te maken die aantrekkelijk is voor die bedrijven én voor ontwikkelaars van lichtgewicht zonnepanelen. Daarover hebben we contact met verschillende Brabantse aanbieders. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures