- Als eerste ziekenhuizen ter wereld hebben het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch en het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg de revolutionair nieuwe lokalisatie-techniek Pintuition van Sirius Medical uit Eindhoven gebruikt bij borstsparende operaties.
- Door een tumor in de borst te markeren met een magnetische marker zo groot als een rijstkorrel, kunnen patiënten patiëntvriendelijker en efficiënter worden geopereerd, met betere cosmetische resultaten.
- De wereldprimeur is het resultaat van een nieuwe aanpak. Daarbij werken Brabantse zorgverleners, verzekeraars én ontwikkelaars van nieuwe zorgideeën nauw samen om veelbelovende behandelingen sneller beschikbaar te maken voor patiënten.
De chirurgen Patricia Jansen van het ETZ (foto) en Maud Bessems (JBZ) die de eerste operaties uitvoerden, zijn enthousiast over de nieuwe methode. “Dit heeft zoveel voordelen, voor de patiënt en voor de operateur. We werkten tot op heden met een metalen ankerdraad. Dan steekt er een draad uit de borst. Dat is voor de patiënt heel ongemakkelijk. Voor de chirurg is het voordeel dat je precies weet waar je moet opereren door het geluid dat het magneetzaadje maakt. We kunnen daardoor nog kleinere littekens maken en op veilige wijze minder van de borst wegnemen.”
Samenwerken in de zorg
"Deze primeur van Sirius Medical en beide ziekenhuizen laat zien hoe belangrijk samenwerking in de zorgsector is om innovaties versneld naar de markt te brengen” zegt Stephan Hulsbergen, Business Developer Life Sciences & Medtech bij BOM Brabant Ventures. “Voor veel ontwikkelaars van nieuwe zorgideeën blijkt de laatste stap naar de patiënt nauwelijks te overbruggen. Oorzaken: tijdrovende besluitvorming, complexe geldstromen en te weinig kennis van elkaars dagelijkse praktijk. Door alle betrokken partijen bij elkaar te brengen, wil de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) ervoor zorgen dat die laatste belangrijke stap wél gezet kan worden.”
Zorglandschap
“Het Brabantse zorglandschap leent zich heel goed voor deze nieuwe aanpak. Er zijn zeven topklinische ziekenhuizen, elk met hun eigen specialisatie. Twee zorgverzekeraars vertegenwoordigen samen zo’n 80 procent van de populatie én een groot deel van de zorginnovatie in Nederland komt van Brabantse bedrijven. Daarmee ontstaat een netwerk dat heel geschikt is om innovaties die zich op kleine schaal hebben bewezen in de praktijk verder te ontwikkelen.”
Waarde toevoegen
Bram Schermers, die Pintuition ontwikkelde in het Antonie van Leeuwenhoek en medeoprichter is van Sirius Medical: “Met steun van onder meer de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) hebben we dit systeem ontwikkeld. Het is geweldig om te zien dat iets dat heel klein begon, nu in de praktijk wordt toegepast. Ik ben heel trots dat ziekenhuizen en patiënten hier nu de vruchten van plukken. Dit is echt een heel belangrijk moment voor ons, want dit is precies wat wij willen doen: waarde toevoegen voor artsen en patiënten.”