Bedrijven uit de medische technologie in Duitsland concentreren zich vooral in de regio’s Stuttgart en Neurenberg. Het is bepaald niet makkelijk om als buitenlandse toeleverancier een ingang te krijgen in de medische technologie in Duitsland. Toch weten Brabantse ondernemers indruk te maken, vertelt directeur Matthias Schier van clusterorganisatie Forum MedTech Pharma, met 600 leden het grootste netwerk in de gezondheidszorg in Duitsland en Europa.
De afgelopen jaren is er intensief contact ontstaan met bedrijven uit Noord-Brabant, welke indruk heeft u gekregen?
Ja, door wederzijdse bezoeken hebben we hier Brabant echt leren kennen als een zeer innovatieve regio, waar life science en medische technologie erg ver ontwikkeld is. Bijzonder is hoe goed digitalisering hierin wordt gecombineerd met hightech. We zijn onder de indruk hoe sterk de industrie, wetenschap en ziekenhuizen met elkaar verbonden zijn. De lijntjes zijn kort. Toen we daar op bezoek waren viel me op hoe goed men op elkaar is ingespeeld en elkaar kent. Voortdurend werd er verwezen naar onderlinge projecten. Brabant presenteerde zich echt als een eenheid.
Welke indruk maakte dat op uw leden?
Je moet je voorstellen dat het voor toeleveranciers die niet uit deze regio komen, het lastig kan zijn om er tussen te komen. Men kent je niet, en werkt al samen met bedrijven uit de buurt. De Brabantse ondernemers snapten heel goed hoe ze met een open houding wel in gesprek konden komen. Zo werden ze niet meer gezien als een gewone toeleverancier, maar als een innovatiepartner die kan meedenken bij technologische uitdagingen.We krijgen natuurlijk wel vaker handelsdelegaties op bezoek, dus de verwachtingen waren vooraf niet per se hoog. Men kijkt eerst de kat uit de boom. Het verraste me hoe snel ondernemers uit beide landen samen ideeën uitwisselden en hoe ze direct technische uitdagingen onderling bespraken. De gesprekken waren meteen goed.
Heeft de regio Neurenberg wel partners van buiten nodig?
We hebben hier erg grote partijen zitten zoals Siemens, dus daarom heen bestaat een groot netwerk van toeleveranciers en startups. Zoals eerder gezegd kom je daar niet makkelijk tussen.
Welke input kunnen Brabanders leveren in de regio Neurenberg?
De open houding brengt al veel, je hebt minder formaliteiten nodig om met elkaar in gesprek te komen. Wat me opvalt is dat Nederlanders veel meer gewend zijn om samen te werken, het is veel meer een vanzelfsprekendheid dan in Duitsland waar bedrijven vaak liever alles zelf doen. Nederlanders durven over de grenzen van sectoren en regio’s te kijken. Daarin spelen jullie innovatiecentra een belangrijke rol. Als we daar door samenwerking ook iets van mee kunnen krijgen, dan is dat winst.
Bron: Duitslandnieuws