Twee Brabantse vrouwen in Afrika, één goed idee. Het was het begin van Fiber Foods. Met haar innovatieve product PrimeJack® - gedroogde jackfruitvezel - maakt het bedrijf impact op alle food-gerelateerde duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). Een investering gaat het bedrijf helpen om zowel het product als de processen te optimaliseren (R&D) en toe te werken naar de eerste verkopen.
Op 1 april 2024 vestigde Fiber Foods zich in het Brabantse Oss, maar het idee voor het bedrijf ontsproot aan de andere kant van de wereld uit de breinen van Ineke Aquarius en Inez van Oord. Zij richtten het bedrijf in 2021 op in Oeganda (Afrika). Sindsdien ontwikkelde de startup daar een lokale ‘jackfruit-waardeketen’, en verkende tegelijkertijd de markt en verkoopkanalen in Nederland.
De impact van Fiber Foods en PrimeJack®
In Oegandese voedselbossen staan jackfruitbomen om schaduw te bieden aan de vanille en koffie. Door óók de jackfruit te oogsten en verwerken, ontstaat in deze bossen een extra verdienmodel, gebruikmakend van bestaande faciliteiten. Fiber Foods ontwikkelde een technologie en fabricageproces om (jonge) jackfruit te drogen en verwerken tot een multi-inzetbare voedingsvezel. Die is neutraal van smaak, ‘vlezig’ van structuur, vrij van allergenen, vezelrijk en veganistisch.
Gedroogde jackfruit heeft allerlei duurzame voordelen:
- De CO2-footprint is veel lager dan die van vlees.
- De productie kost relatief weinig (schone) energie.
- Door het drogen neemt het volume van de jackfruit af met bijna 90%, waardoor het makkelijker te transporteren is.
- Het droge product is lang houdbaar en hoeft niet gekoeld bewaard te worden.
- Jackfruitbomen zijn ‘climate champions’: ze geven veel en nemen weinig.
- Jackfruits kunnen het hele jaar door geoogst worden, terwijl het vanille seizoen heel kort is. Hiermee versterkt het verdienvermogen van Afrikaanse boeren.
- De kleinschalige productie van jackfruit draagt bij aan de groei van regeneratieve landbouw.
Het product - PrimeJack® - kan bijvoorbeeld toegevoegd worden aan bestaande vleesproducten, zoals hamburgers en worstjes, en aan vleesvervangers. Het verhoogt de voedingswaarde en verkleint de ecologische voetafdruk van die producten, zónder dat het afbreuk doet aan de smaak of structuur. De CO2-footprint van PrimeJack® is een factor 80 lager dan die van rundvlees. Zogenoemde ‘hybride vleesproducten’ zijn dus een snellere weg naar impact op gezondheid én milieu en bieden vleesproducenten een aantrekkelijke optie om eenvoudig hun assortiment te verduurzamen. Belangrijk, want hun klanten – de supermarkten – vragen daarom. De Europese wetgeving stimuleert dit duurzaam handelen door rapporteren over impact op mens en milieu sinds dit jaar verplicht te maken voor grote bedrijven (volgens de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)).
BOM en Fiber Foods
BOM support Fiber Foods op het vlak van bedrijfsontwikkeling, met name in aanloop naar de eerste vroege fase startup-investering van de seedronde. Op onze voordracht meldde Fiber Foods zich ook aan voor het FastLane-programma bij Foodvalley.
Pieter Meuwissen, Venture Developer BOM: “We hebben geholpen om Fiber Foods klaar te stomen voor de investeringsronde. Daarin doen we zelf ook mee, net als het Brabant Startup Fonds en Peakbridge. BOM ziet namelijk veel potentie in de toepassing van PrimeJack® om de eiwittransitie en vezelrevolutie te boosten en het voedselsysteem verder te verduurzamen. Dat maakt dat Fiber Foods heel goed aansluit bij de BOM-doelstellingen. Door samenwerking met kennisinstellingen als HAS, MAS en WUR zal de komst van Fiber Foods bijdragen aan de ontwikkeling van de startup zelf én aan versterking van het plant-based foodtech-ecosysteem in Brabant. We zullen Fiber Foods dus ook in de toekomst blijven ondersteunen om haar groeiambities te verwezenlijken. Brabant heeft daarvoor alles in huis.”
Michiel Swank, CEO Fiber Foods: “Fiber Foods is opgericht om eerlijke waardeketens op te zetten die een duurzaam extra inkomen genereren voor boeren en boerinnen met voedselbossen in Oost-Afrika. Wij kopen gezonde gewassen van deze voedselbossen en produceren vervolgens clean en plant-based ingrediënten die wereldwijd ingezet kunnen worden om klimaatverandering tegen te gaan. Omdat veel van onze klanten in Brabant gevestigd zijn en de provincie Noord-Brabant – net als wij – een leidende rol wil spelen in de eiwittransitie en vezelrevolutie, heeft Fiber Foods dit jaar haar kantoor verplaatst naar Oss. Nu zitten wij midden in ons ecosysteem. BOM is actief bezig haar netwerk te ontsluiten voor PrimeJack®, wat al geleid heeft tot een krachtige lokale samenwerking.”
Blik op de toekomst
De startup betrok de voormalige Dalco-fabriek in Oss voor R&D, opslag en verkoopactiviteiten. Hier werden tot voor kort vleesvervangers geproduceerd, de locatie wordt nu herontwikkeld tot food-applicatiecentrum. Het bedrijf gaat onderweg naar opschaling ook gebruik maken van de knowhow en faciliteiten van Bodec, wat perfect past binnen de nieuwe strategie ‘Brabant: scale-up plant of Europe’. Door binnen het Brabantse foodtech-ecosysteem advies in te winnen, kan Fiber Foods bovendien ook de productielocaties in Oeganda en Kenia uitbreiden. Dat zorgt voor lokale werkgelegenheid voor honderden mensen, met name vrouwen. Daarmee bouwt Fiber Foods niet alleen aan een duurzamer voedselsysteem, maar ook aan bestaanszekerheid voor de – vooral vrouwelijke – partners in Afrika.