Terug naar actueel

Brabant heeft de sleutel tot een nieuw voedselsysteem

28 maart 2023
64228f227948a

Met de manier waarop we nu ons voedsel produceren zijn we hard op weg om onze voedselvoorziening om zeep te helpen. Niet bepaald een geruststellend vooruitzicht. Broeikasgassen zijn zeker niet de enige boosdoener. Vernietiging van biodiversiteit, excessief watergebruik en- vervuiling zijn minstens zo alarmerend, evenals ongebreideld landgebruik.

Niet verwonderlijk dus dat climate tech investeerders agrifoodtech zien als de “next big thing.” Ik hoop alleen dat ze zich realiseren dat een lange adem nodig is. Voor het snelle geld kan je deze sector beter mijden. Zowel de productie als consumptie van voedsel staat namelijk bol van tradities en ingesleten gedrag. Dat veranderen vergt veel geduld, dus ook geduldig kapitaal. Bovendien hebben veel boeren én consumenten niet de luxe noch de wil om premium prijzen te betalen, of langjarige co-ontwikkeling. Dat is een probleem, want om positieve impact te maken is systeemverandering juist cruciaal en dat gaat niet van vandaag op morgen. Einstein wist al: “We cannot solve our problems with the same thinking we used to create them.”

64228c6af23d1
Onze huidige voedselvoorziening heeft een enorme impact op het milieu

Tegelijkertijd is het een utopie te veronderstellen dat food innovaties meteen de hooggespannen verwachtingen waar kunnen maken. Bedrijven als Beyond Meat hebben zich schuldig gemaakt aan “overpromising & underdelivery.” Die ballon is inmiddels door consumenten doorgeprikt. De gang van zaken bij dit bedrijf is helaas exemplarisch: producten worden steeds beter, maar zijn nog niet goed genoeg om het grote publiek echt te overtuigen. Gelukkig zie ik heel veel innovaties en gedreven teams die een deel van de oplossing hebben. Nu is het zaak ze te koppelen aan de juiste partijen en voorzien van durfkapitaal. De mouwen opstropen en samenwerken, juist als het complex wordt: dan moet je in Brabant zijn.

Gouden kans

Ik zie een gouden kans voor Brabant om nu de stap naar voren te zetten en de leiding te pakken in de voedseltransitie. Niet door ons bestaande systeem met kunst- en vliegwerk koste wat het kost overeind te houden, maar juist door de sprong in het diepe te wagen. Binnen de hightech sector hebben we al laten zien dat we een ecosysteem van wereldklasse kunnen bouwen. Nu is het hoog tijd om dat “kunstje” te herhalen voor de agrifoodtech sector.

Deze transitieopgave spelen we echter nooit alleen in Brabant klaar. Samenwerking is onontbeerlijk: tussen regio’s, sectoren en landen. Dan moet wel iedereen wat te winnen hebben bij die samenwerking. En dat is het geval. Brabant biedt een vruchtbare voedingsbodem voor kennisintensieve startups uit binnen- en buitenland om hun vleugels uit te slaan. Zo bieden bedrijven als Bodec en Cosun opschalingsfaciliteiten voor foodtech bedrijven, terwijl agritech bedrijven profiteren van het ijzersterke hightech ecosysteem, met bedrijven als VDL, MTA en Demcon.

Kortom, Brabant heeft de sleutel voor versnelling van de voedseltransitie in handen. BOM pakt graag een sleutelrol in het bouwen van nieuwe waardeketens voor een toekomstbestendige agrifoodsector. Dit doen we door inzet van ons internationale netwerk, het (door)ontwikkelen van het ecosysteem en door te investeren in veelbelovende impact gedreven (system) ventures. Zo katalyseren we de transitie naar een duurzaam voedselsysteem en blijft de Brabantse agrifoodsector een belangrijke speler op het wereldtoneel.

Meer weten?

Pmeuwissen bom nl

Pieter Meuwissen

Venture Developer
Bekijk alle medewerkers

Deel deze pagina

Start making impact! Bekijk onze vacatures