Bio Energie Centrale Cuijk (BECC) gaat naast groene elektriciteit ook groene warmte leveren aan bedrijven op Industrieterrein Haven Cuijk. Voor de aanleg van een smart grid, een slim energienet, waarmee vraag en aanbod op elkaar worden afgestemd, ontvangt BECC een subsidie van 300.000 euro uit het Smart Energy Link programma. De totale investering bedraagt meer dan 1 miljoen euro. Duynie, leverancier van diervoeding, wordt een van de afnemers van de lokaal geproduceerde groene energie. Het bedrijf realiseert hiervoor een nieuwe, gasloze fabriek op Industrieterrein Haven Cuijk.
De aanleg van het smart grid op Industrieterrein Haven Cuijk is het eerste van tien zogenaamde Smart Energy Link projecten in Nederland en België die door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling Interreg worden ondersteund. Doelstelling van dit project is om de uitwisseling van groene (rest)warmte en groene elektriciteit op bedrijventerreinen te stimuleren. Interreg verwacht hierdoor het energieverbruik op bedrijventerreinen met 10% terug te brengen en het aandeel hernieuwbare energie te vergroten tot 28%.
De Provinciale Ontwikkelings Maatschappij Oost-Vlaanderen is verantwoordelijk voor de coördinatie van de Smart Energy Link projecten. Voor de uitvoering van het programma in Nederland wordt samengewerkt met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). De BOM is ook verantwoordelijk voor een aantal studies die hebben geleid tot de productie van warmte uit condensaat retourstromen, back-up mogelijkheid via een bio-ketel en slim sturen van warmte en stroom op basis van de verwachte vraag.
Van het gas af
Martijn Wagener, COO Bio Energie Centrale Cuijk BV: “Omdat we naast stroom nu ook stoom gaan leveren, wordt de efficiency van de centrale bijna verdubbeld van 30 procent naar meer dan 55 procent.” Frank de Bruijn, die namens de BOM het project begeleidt, verwacht dat daarmee zo’n 8 miljoen kubieke meter aardgas per jaar wordt bespaard.
“Een bedrijventerrein in combinatie met een biomassacentrale, die zowel groene stroom alsook groene warmte levert. Mooier kunnen we het niet maken”, zegt Paul Gosselink van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij. “De ontwikkeling van het smart grid heeft ertoe geleid dat een bedrijf als Duynie zich nu in Cuijk vestigt met een gasloze petfood fabriek. Daar mogen we met z’n allen heel trots op zijn. Hopelijk inspireert dit ontwikkelaars en/of bedrijventerreinverenigingen om dit op andere bedrijventerreinen ook te gaan doen.”